Filmele româneşti aşteptate în 2011

Filmele româneşti aşteptate în 2011

Contrar estimărilor, anul acesta nu va fi marcat deloc de austeritate cinematografică, ci, dimpotrivă, va avea şi de această dată peste 15 premiere.

Premierele cinematografice româneşti ale lui 2011 se anunţă deosebit de ofertate, se arată într- o analiză a site-ului filmreporter.ro.

Amânate din cauza unei toamne prea bogate în premiere autohtone - ca "Aurora", "Periferic", "Bună, ce faci?" sau "Principii de viaţă" - ori în curs de finalizare şi aspirante la recunoaştere în cadrul unor festivaluri, ca în cazul peliculelor "Loverboy", "Film pentru prieteni", "La limita de jos a cerului", care urmează să fie lansate, cel mai probabil, în toamnă, filmele amintite sunt deja certitudini ale anului 2011, în timp ce altele, îşi caută distribuitor, "Aurora" lui Cristi Puiu este cu atât mai aşteptat cu cât promitea multe încă de anul trecut. După cinci ani de la "Moartea Domnului Lăzărescu", care i-a adus la Cannes premiul "Un Certain Regard", regizorul continuă cu pelicula despre care a spus că este "un film copleşitor, care caută să împiedice somnul creierului", "o poveste a omului care omoară". Premiera a fost mutată în 2011 din raţiuni de distribuţie, scrie filmreporter.ro, care adaugă că, în cea mai bogată toamnă cinematografică de la noi, "casa de producţie Mandragora a decis să amâne premiera pentru începutul lui 2011 (posibil februarie)".

Drame şi iubiri româneşti

Tot pentru februarie este anunţată şi premiera filmului "Bună, ce faci?", o comedie romantică sub semnătura regizorului Alexandru Maftei. Cel de-al doilea lungmetraj al acestuia se bucură de toate ingredientele pentru succesul unui tip de producţie cinematografică cu care ne obişnuise Hollywoodul şi nicidecum mult mai cerebrala şi mai tragica Românie. De la banala formulă de salut pe care o auzim şi azi la orice pas, filmul lui Maftei oferă emoţie, sex, un subiect la modă şi familiar (întâlnirile pe internet), dar şi un final imprevizibil care îl catapultează departe de clasica reţetă din "cetatea filmului".

După modelul "Aurora", filmul lui Bogdan George Apetri, "Periferic", este, la rândul lui, o premieră amânată din 2010. Pelicula, care între timp a fost premiată la Locarno, Salonic, Viena şi Varşovia, se înscrie în tiparul producţiilor româneşti. Este drama Matildei - interpretată de Ana Ularu - care, eliberată pentru 24 de ore din închisoare, plănuieşte să fugă din ţară şi să înceapă o nouă viaţă. Cu o distribuţie punctată cu nume de notorietate - Marcel Iureş, Mircea Rusu şi Andi Vasluianu, filmul lui Radu Gabrea, "Mănuşile roşii", este gata de drum pe marile ecrane încă de la începutul lui 2010, însă nu a fost văzut decât prin festivaluri.

DEBUT

Alte premiere cinematografice româneşti în 2011

Printre cele mai aşteptate pelicule ale anului se află şi filmul "Copilăria lui Icar" al lui Alexandru Iordăchescu, ultimul în care a jucat Guillaume Depardieu, fiul lui Gérard Depardieu. Singurul cu data premierei fixată – 18 februarie - este "Naşa", debutul lui Virgil Nicolaescu, o poveste cu parfum de mafia românească, al cărei protagonist este tânărul cântăreţ Alex Velea, aici în rolul temutului Spânu.

Şi "Tanti", al lui Şerban Marinescu, se numără printre filmele finalizate care îşi aşteaptă premiera în 2011. Alături de el se află "Ursul", pelicula care poartă semnătura lui Dan Chişu şi care, potrivit filmreporter.ro s-a bucurat de un buget de 550.000 de euro, parte oferiţi de CNC. Regizorul Adrian Popovici promite încă de anii trecuţi nu unul, ci două filme "Liceenii mileniului trei", acum cu titlul "53 de ore şi ceva", şi "Se caută o mamă".

Premiere vor avea şi "Principii de viaţă" (regia Constantin Popescu), "Tatăl-Fantomă" (regia Lucian Georgescu), "Loverboy" (regia Cătălin Mitulescu), "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" al lui Adrian Sitaru sau "Undeva în Palilula" al lui Silviu Purcărete. Basarabeanul Igor Cobileanski în calitate de regizor şi românul Corneliu Porumboiu ca scenarist vor lansa anul acesta "La limita de jos a cerului". Dan Piţa mizează pe debutanţi în "Ceva bun de la viaţă", iar Radu Jude a făcut pe banii lui "Film pentru prieteni".

Ne puteți urmări și pe Google News