Evenimentul Zilei > Social > Filmele controversate, așteptate cu nerăbdare la Cannes
Filmele controversate, așteptate cu nerăbdare la Cannes

Filmele controversate, așteptate cu nerăbdare la Cannes

12.000 de profesioniști din industria cinematografiei și aproape cinci mii de jurnaliști s-au adunat la Festivalul de film de la Cannes.

Aseară, a debutat cea de-a 67-a ediție a celui mai prestigios eveniment de gen din Europa. Pentru ediția ce se va desfășura până pe 25 mai, organizatorii au selectat 18 filme pentru competiția oficială, și 20 de filme pentru secțiunea „Un Certian Regard”.

Un scandal cu tentă regală

Forfotă mare pe Croazetă, mai ales că vedete ca Nicole Kidman, Channing Tatum, Kristen Stewart, Robert Pattinson, Ryan Gosling, Sofia Coppola sau Tim Roth s-au aflat pe covorul roșu. Nicole Kidman deja a acaparat atenția, având în vedere că este protagonista controversatului „Grace de Monaco”, film ce a avut premiera în deschiderea festivalului și a fost proiectat în afara competiției.

Filmul biografic despre Grace Kelly a declanșat un scandal regal și a fost aspru criticat de Prințul Albert al II-lea de Monaco și cele două surori ale sale, prințesele Caroline și Stephanie.

Un alt film controversat de pe Croazetă este „Welcome to New York”. Nici acesta nu e în selecția oficială. Pelicula despre acuzațiile de viol care au planat asupra fostului șef al FMI, Dominique Strauss Khan va fi proiectată vineri, pe o plajă din Cannes. În rolul principal, Gerard Depardieu.

„Trece și prin perete”, o adaptare liberă

România nu are niciun film în competiția oficială de la Cannes 2014, dar scurtmetrajul „Trece și prin perete”, regizat de Radu Jude, a fost selecționat pentru secțiunea „Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului Internațional. „Trece și prin perete” este o adaptare liberă după povestirea „În magazie”, de Anton Cehov. Regizorul Radu Jude este la a doua participare la Cannes, după ce, anul trecut, pelicula „O umbră de nor” a avut premiera mondială în aceeași secțiune.