Colosul din cinematografia românească a prefațat pe pagina personală filmul în jurul căruia s-au adunat numai observații pozitive din rândul criticilor de film.

În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și, la debutul într-un rol principal în cinema, Iosif Paștina (Niculae), alături de Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.

Filmările la Moromeții vor începe în a doua jumătate a lunii septembrie, în aceeași casă și în același sat în care a fost turnat și primul film, în vara lui 1985 – Talpa, din județul Teleorman. Satul se află la 45 de kilometri de Alexandria şi la doar câțiva kilometri de Siliştea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda.

Partea de producție va fi una complexă, echipa filmului fiind în pregătiri de mai mult de un an: casa Moromeților a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schițele și imaginile celei vechi, iar centrul satului va fi recreat de la zero. Scene importante vor fi turnate la București, în noiembrie, iar alte câteva la Slatina, informează cinemagia.ro.

Dacă primul film a fost o adaptare destul de fidelă a romanului, continuarea are la bază un scenariu inspirat din Moromeții, vol. 2, Viața ca o pradă și publicistica lui Marin Preda. Scenariul reia firul poveștii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete și fiul său, Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiți, prilej permanent de conflict. 

“Toamna Morometilor

Cred ca va fi un film ce va arata celor care vor dori sa-l vadă, istoria dulce -amara, tragica de multe ori , a țăranului roman in general, a familiei Moromete in particular. O armonie milenara spulberată de experiențe sociale dezastruoase.
Sadoveanu spunea ca ,, taranii aceştia nu concepeau ca viaţa lor să se desfăşoare altfel decât aşa cum se desfăşurase a bunilor lor care, rânduri după rânduri, în sute după sute de ani, se veseliră de creşterea zilei şi începutul anilor urmându-şi traiul ca pe vremea lui Burebista, craiul nostru cel de demult.“
La zidirea acestui proiect vor lucra, un regizor versat , candid , inteligent si tenace, Stere Gulea, un operator aproape mitologic, Vivi Drăgan Vasile, un producător de excepție , forța motrice a noii aristocrații cinematografice, Tudor Giurgiu, precum si o echipa de actori pasionata si daruita”
, a fost mesajul lui Mălăele.