Filajul SRI pe vremea lui Kovesi, document incendiar. Era implicată și Înalta Curte
- Andrei Arvinte
- 5 noiembrie 2024, 12:57
Apar tot mai multe dovezi ale dosarelor fabricate pe timpul când Laurei Kovesi păstorea Direcția Națională Anticorupție. Ultima dintre ele este o adresă DNA în care se dezvăluie că parchetul anticorupție l-a ascultat și supravegheat pe Victor Ponta un an după ce acesta și-a dat demisia din funcția de premier.
Fostul premier Victor Ponta a fost filat ani la rând. Înalta Curte a emis pe bandă rulantă mandate de supraveghere tehnică, iar DNA a verificat tranzacțiile financiare ale lui Victor Ponta pentru perioada 2012-2016, transmite luju.
Procurorii l-au trimis, până la urmă, în judecată în dosarul Rovinari, soldat cu achitare la ICCJ.
Victor Ponta a aflat recent
Sunt mai bine de șase ani de când Laura Kovesi nu mai este șefa parchetului anticorupție, dar continuă să apare probe filajul practicat de instituția pe care o conducea în colaborare cu SRI și ICCJ.
Toate faptele au fost comise pe vremea când SRI era controlat de generalul Florian Coldea, iar Înalta Curte era condusă de Livia Stanciu. Aceasta din urmă este, astăzi, judecătoare la Curtea Constituțională a României.
Cea mai recentă dovadă îl privește pe fostul prim-ministru Victor Ponta. Acesta a fost ascultat și supravegheat de DNA, prin intermediul SRI, timp de un an, după ce și-a dat demisia din funcția de premier.
Despre aceste măsuri Victor Ponta a aflat abia recent, fiind informat în 22 octombrie 2024 de DNA, care i-a transmis că poate consulta procesele verbale de redare a operațiunilor de supraveghete.
Metodele DNA
Victor Ponta a fost supravegheat de DNA în anii 2016-2017, prin următoarele metode prevăzute de art. 138 alin. 1 lit. a), b), c) și d) din Codul de procedura penală:
- interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță;
- accesul la un sistem informatic;
- supravegherea video, audio sau prin fotografiere;
- localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.
I-au supravegheat și tranzacțiile financiare
Pe lângă acestea, DNA a verificat inclusiv toate tranzacțiile financiare ale lui Victor Ponta în perioada 1 ianuarie 2012 – 9 iunie 2016.
Filajul nu a adus nimic nou, în sensul că nu s-a găsit nimic în neregulă sau ilegal. Chiar și așa, Victor Ponta a fost trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari.
Un dosar în care Înalta Curte a dispus achitarea lui Ponta atât la fond, cât și în apel.