Fidel Castro, despre fugar: "Facut KO de biletele verzi"

Fidel Castro, despre fugar: "Facut KO de biletele verzi"

Pugilistul cubanez Guillermo Rigondeaux a "disparut" in Brazilia.

Numerosi sportivi cubanezi s-au folosit de-a lungul timpului de competitiile si de cantonamentele din strainatate pentru a se face nevazuti. La editia din acest an a Jocurilor Pan Americane, care se desfasoara in Brazilia, doi boxeri, Guillermo Rigondeaux si Erislandy Lara, un handbalist, Rafael Da Costa, si antrenorul de gimnastica Lazaro Lamelas Ramirez au parasit duminica delegatia si nu s-au mai intors.

Cei doi pugilisti ar fi trebuit sa se prezinte la cantarul oficial pentru meciurile din sferturile de finala, dar nu si-au facut aparitia, fiind astfel descalificati. „Disparitia” lui Guillermo Rigondeaux, detinatorul titlului olimpic la categoria 54 de kilograme, este cea mai mare pierdere pentru Cuba. Potrivit agentiei germane de presa DPA, Rigondeaux (26 de ani) era singurul pugilist campion olimpic „en-titre” care mai ramasese pe insula din arhipelagul Antilele Mari. 

Liderul cubanez Fidel Castro a reactionat dur la aflarea vestii, lansand un atac dur la adresa vesnicului dusman al Cubei, Statele Unite ale Americii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Duminica, 22 iulie, spre dupa-amiaza, am primit vestea trista ca doi dintre cei mai prestigiosi boxeri nu s-au prezentat la cantarul oficial. Pur si simplu, au fost facuti KO de o lovitura directa in barbie, data de biletele verzi. Tradarea in schimbul banilor este arma predilecta folosita de Statele Unite pentru a distruge rezistenta Cubei”, a scris liderul cubanez intr-un articol trimis presei. 

In decembrie 2006, alti trei boxeri, Yan Barthelemy, Yuriorkis Gamboa si Odlanier Solis, toti medaliati cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena, au disparut in timp ce se aflau in Venezuela. Despre cei trei s-a aflat ca au semnat contracte profesioniste cu promotori germani.

TRADITIE

Locul doi in lume

Boxul amator este sportul dominat de cubanezi. Intr-un clasament pe medalii castigate de-a lungul istoriei Jocurilor Olimpice, Cuba, cu 32 de trofee de aur, 15 de argint si 8 de bronz, ocupa locul al doilea dupa Statele Unite (48 de aur, 24 de argint si 35 de bronz).

Doi dintre cei mai titrati sportivi cubanezi sunt Felix Savon si Teofilo Stevenson, care si-au cladit o cariera prestigioasa in ring, obtinand trei titluri olimpice. Ei nu l-au tradat insa pe Fidel Castro.

In 2004, la Olimpiada de la Atena, pugilistii din Cuba si-au adjudecat cinci dintre cele 11 medalii de aur puse in joc. Acestora li s-au adaugat alte doua de argint si una de bronz. Ca un paradox, cubanezii sunt detinatorii titlului olimpic la baseball, sportul national al Statelor Unite, marele dusman al regimului de la Havana.