Ficat mărit. Care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni și cum te poți trata

Ficat mărit. Care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni și cum te poți trata

Ficatul mărit sau hepatomegalia reprezintă, după cum îi spune și numele, creșterea în dimensiune a ficatului, iar această afecțiune poate avea multiple cauze, printre care și consumul excesiv de alcool.

Ficatul este cel mai mare organ intern și ajută corpul să digere grăsimile, să producă proteine și hormoni, dar și să lupte împotriva infecțiilor. În cazul unui ficat mărit, este afectată capacitatea acestuia de a funcționa și prin urmare apar o serie de probleme în lanț.

Care sunt cauzele și simptomele unui ficat mărit

Există diferite cauze în urma cărora ficatul unei persoane să crească în dimensiuni, iar printre acestea se numără bolile hapatice, cum ar fi hepatita, ciroza, boala ficatului gras non-alcoolic sau boala ficatului gras. De asemenea, și afecțiunile cardiace influențează ficatul. Astfel, insuficienta cardiaca congestiva poate provoca acumularea sângelui în venele hepatice, acestea fiind venele care alimentează ficatul cu sânge. Din cauza acestei probleme, ficatul devine congestionat și creste în dimensiuni.

Unele persoane au un risc mai ridicat de a dezvolta ficat mărit, iar acesta crește în special dacă persoana suferă de tulburări autoimune, de boli inflamatorii intestinale sau obezitate.

În cele mai multe cazuri, nu există simptome care să sugereze o astfel de afecțiune, însă de-a lungul timpului au fost identificate și anumite semne care îți trebuie să-ți dea de gândit.

Acestea sunt: icter (adică îngălbenirea pielii și a ochilor), dureri abdominale, greață și vărsături, oboseală extremă, umflarea picioarelor, învinețire rapidă, mărirea volumului cavitații abdominale, scădere inexplicabilă în greutate.

Ameliorarea simptomelor poate fi făcută prin adoptarea unui stil de viață sănătos, fiind de evitat alcoolul, zahărul în exces, alimentele prăjite sau carnea roșie. În plus, în cazul acestei afecțiuni se recomandă și odihna, un somn de opt ore pe noapte, dar și prezența activității fizice regulate pentru pacient. Se indică și exerciții de respirație și de eliminare a stresului acumulat, un factor extrem de dăunător pentru organism.

Cum poți trata ficatul mărit

Tratamentul este stabilit de medic, în funcție de cauzele care au determinat mărirea în dimensiune a ficatului. În caz de hepatită se va recomanda un tratament antiviral. De asemenea, în caz de cancer, se va recomanda un tratament oncologic, potrivit Cancan.