Fetița în vârstă de cinci ani a fost transferată de la Spitalul Grigore Alexandrescu la Institutul Clinic Fundeni. Sâmbătă aceasta urmează să fie supusă unui transplant hepatic. Donatorul este un adolescent de 17. Inițial s-a crezut că are hepatită de origini necunoscute, dar în final s-a aflat că suferă de boala Wilson, aceasta cauzând hepatita severă. Copila prezintă și alte comorbidități, potrivit ultimelor informații. Ea s-a aflat în atenția cadrelor medicale de circa o lună de zile.
Fetița în vârstă de cinci ani despre care s-a anunțat la începutul zilei de vineri că urmează să fie transferată de la Spitalul Grigore Alexandrescu pentru a-i fi efectuat un transplant hepatic se află în atenția medicilor de la Institutul Clinic Fundeni. În timpul realizării transferului între cele două instituții medicale, copila a fost însoțită de un medic specialist ATI de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Transplant hepatic pentru fetița de 5 ani de la Grigore Alexandrescu
Pacientul minor se află, potrivit ultimelor informații, în stare gravă, însă stabilă, specifică celor care prezintă insuficiență hepatică. Micuța se află de aproximativ o lună internată în spital, iar starea sa de sănătate s-a agravat de la o zi la alta.
Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală i-au schimbat de mai multe ori tratamentul micuței de cinci ani, însă aceasta nu a reacționat pozitiv la el.
În final, s-a stabilit faptul că boala Wilson a cauzat hepatita severă de care suferă micuța. Boala Wilson, o tulburare genetică care provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică.
Transplantul hepatic urmează să fie realizat în cursul zilei de sâmbătă, 30 aprilie, de către o echipă de medici de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Donatorul va fi un tânăr în vârstă de 17 ani, potrivit ultimelor informații.
Adrian Marinescu: „Nu există hepatită misterioasă”
Medicul Adrian Marinescu a vorbit, tot vineri, despre situația în care se află fetița de cinci ani, precizând că nu există informații științifice despre un virus misterios care să provoace afecțiuni hepatice grave. Totodată, medicul a susținut că ar trebui să mai așteptăm date medicale despre cele trei cazuri cu afecțiuni hepatice, înainte de face speculații privind evoluția bolii în România.
„Nu există o hepatită misterioasă. Discutăm de o afectare hepatică, care ar putea să aibă drept cauza o cauza infecțioasă, să fie vorba despre un adenovirus. Din toate datele pe care le avem, și în cazul respectiv, nu discutăm de niciun virus. Până în momentul de față nu există astfel de date”, a spus cadrul medical.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, recent, în legătură cu înmulțirea cazurilor de hepatită în rândul copiilor. Cele mai multe cazuri de boală au fost înregistrate în Marea Britanie, precum și în țările nordice și în Spania. România nu face excepție, însă, de la aceste situații. La nivel mondial, au fost înregistrate 190 de cazuri de hepatită la copii.