Grădina Botanică din Chișinău găzduiește a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești. Până duminică, zeci de meșteri populari, ansambluri de muzică și dans, artiști și tezaure umane vii de pe cele două maluri ale Prutului vor arăta publicului adevăratele legături ale comunității românești.
Publicul are acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. Patrimoniul din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina este prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. Programul Festivalului Tradițiilor Românești, AICI.
Prezent la evenimentul de inaugurare, Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), a declarat că acest eveniment a fost unul așteptat, care aduce aminte despre tradițiile care ne unesc – tradițiile, obiceiurile și cultura.
„Mi-am dorit să fiu din nou aici ca să vedem meșterii, să ne aducem aminte și să ne reconectăm la trecutul nostru și la felul în care trăiau părinții, bunicii și strămoșii noștri. Mă bucur că și în acest an, putem împreună – familii, copii, părinți, bunici – să ne adunăm din nou în Grădina Botanică să petrecem un timp de calitate, bucurându-ne de lucrurile care ne unesc”, a declarat Adrian Dupu.
Miruna Olteanu: ”Ne trebuie o poartă prin care să-i atragem pe tineri către tradiții”
Șefa serviciului comunicare al Departamentului pentru Relația Republica Moldova (DRRM), Miruna Olteanu, a declarat că evenimentul este o celebrare autentică a bogatei moșteniri culturale a României la Chișinău, unde comunitățile se adună pentru a împărtăși și sărbători patrimoniul și frumusețea tradițiilor locale.
„Am vrut să vizăm și publicul tânăr, de aceea ne trebuie o poartă prin care să-i atragem către tradiții, despre care mă bucur că vorbim în anul 2024 și că nu sunt asociate cu trecutul. Festivalul este pentru toate vârstele, chiar și pentru copii. Aceștia sunt așteptați la ateliere de țesut, de sculptat în lemn, de făurit măștile și de a vedea cum se realizează instrumente muzicale din diferite zone ale României.
Conceptul a fost să ne raportăm la o expunere a întregii țări, dar făcută organizat pe zone bine definite ale României. Vorbim de Maramureș, de Moldova, Transilvania, Dobrogea, Oltenia și Banat. Acolo fiind emblematică: muzica, dansul, olăritul, meșteșugul măștilor, prelucrarea lemnului și încondeiatul ouălor. România se vede prin aceste tradiții ale regiunilor sale.
Strategia de comunicare dintre Republica Moldova și România trebuie să se regăsească în apropierea dintre oameni, iar Festivalul Tradițiilor Românești este un exemplu de o strategie ale cărei rezultate se văd în Grădina Botanică din Chișinău”, a declarat Miruna Olteanu la radiochisinau.md.