Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie”, desfășurat la Cimișlia. Evenimentul a reunit fermieri și producători din toată țara

Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie”, desfășurat la Cimișlia. Evenimentul a reunit fermieri și producători din toată țara

Republica Moldova. Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Mioriță Laie, Laie Bucălaie” s-a desfășurat în acest weekend la Cimișlia. Evenimentul a reunit fermieri și producători din toate raioanele țării. Sărbătoarea a devenit un simbol al păstrării tradițiilor și al valorificării sectorului zootehnic din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine pentru Carne și Lapte”, în parteneriat cu primăria orașului și consiliul raional. Acesta are drept scop promovarea îndeletnicirilor, tradițiilor şi obiceiurilor caracteristice regiunii de sud a ţării.

La festival au participat peste 10.000 de vizitatori 

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale, alături de oficiali din autoritățile publice centrale, printre care vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. De asemenea, peste 10 000 de vizitatori au fost atrași de atmosfera de sărbătoare, animată de ansambluri artistice și interpreți. La festival au participat și oaspeți internaționali din țări precum România, Bulgaria, Kîrghîzstan și Uzbekistan.

Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie”

Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie”. Sura foto: www.facebook.com/@minister.agricultura.industrie.alimentara/

Festivalul a inclus o expoziție culinară cu bucate tradiționale preparate din produse de origine ovină și caprină, dar și o prezentare a vestimentației naționale, realizată din produse secundare obținute de la animale. Totodată, a fost organizat un târg al meșterilor populari.

De asemenea, au fost organizate competiţii sportive cu specific naţional, cum ar fi screlele, oina, tragerea otgonului, trânta. Participanţii s-au întrecut și la cea mai bună pocnitură din bici, la aruncatul sacului cu paie, cel mai puternic şuierat ş.a.

Cei mai buni fermieri au fost premiați

De asemenea, fermierii au primit diplome și premii în valoare totală de 50 mii de lei (circa 2 500 de euro) din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru eforturile și dedicarea în muncă.

Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie”

Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie”. Sura foto: www.facebook.com/@minister.agricultura.industrie.alimentara/

În cadrul evenimentului, viceprim-ministrul Vladimir Bolea, a subliniat importanța creșterii productivității și reducerii costurilor de producție în activitatea fermierilor. Acesta a subliniat că „doar prin adaptarea afacerilor la noile cerințe de piață și eficientizarea proceselor, fermierii pot menține competitivitatea produselor autohtone”.

Festivalul „Mioriță Laie, Laie Bucălaie” și-a reconfirmat rolul său în consolidarea sectorului agricol și a oferit o platformă pentru schimb de experiențe și idei între fermieri, oficiali și parteneri internaționali, contribuind astfel la revitalizarea unui domeniu esențial pentru economia și cultura Republicii Moldova.

Câte oi și capre avem în țară

La 1 ianuarie 2024, în țară se raporta pentru anul 2023 – 29 800 de oi în fermele profesionale. Cifra atestă o creștere cu 6 500 față de anul 2022. Totodată, la 1 ianuarie 2024, se raporta pentru anul 2023 – 5 400 de capre în fermele profesionale. Cifra atestă o descreștere cu 1 500 de capete, față de anul 2022.

Producția cumulativă de lapte anul trecut a constituit 1 120 de tone.