Fermierii ucraineni acuză presiuni politice dinspre România și Polonia. Protestele au fost regizate de politicieni
- Mihai Soica
- 12 aprilie 2023, 21:20
Fermierii din Ucraina susțin că protestele fermierilor europeni sunt orchestrate de politicieni. Transporturile de cereale ucrainene nu reduc profitabilitatea afacerilor fermierilor din UE.
Blocajele logistice din România sau Polonia au făcut ca mari cantități de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine, să fie vândute pe plan local, către marii procesatori de morărit și panificație.
În acest fel, fermierii locali au fost obligați să reducă prețurile de vânzare.
Săptămâna trecută, Polonia a declarat că va opri temporar importurile de cereale ucrainene după ce protestele fermierilor au determinat demisia ministrului polonez al agriculturii, dar tranzitul va fi în continuare permis.
”Natura politică a grevelor fermierilor europeni este evidentă. Ucraina vinde unele cereale Poloniei, iar aceasta nu este o cantitate masivă. Cu toate acestea, anumite forțe trebuie să demonstreze că acest lucru se datorează unei supraoferte de cereale ucrainene”, a declarat Denys Marchuk, vicepreședintele Consiliului Agricol Ucrainean.
Oficialul ucrainean a mai declarat că scăderea prețurilor, la nivel global, la cereale și oleaginoase reprezintă o tendință și că Ucraina folosește Polonia și România ca rute de tranzit, în loc să exporte direct către acestea.
Ucraina a avut o producție record
Marchuk a mai declarat că interdicția de import impusă de Polonia i-ar putea afecta fermierii ucraineni din regiunile vestice ale țării, deoarece aceștia își vindeau recolat în această țară.
În prezent, fermele din Ucraina mai au încă pe stoc, o mare cantitate de cereale, estimată la 20 de milioane de tone, adică 40% din recolta de anul trecut, pe care plănuiau să o vândă.
Un important producător și exportator de cereale, a explicat că în anul 2022, producția de cereale a Ucrainei a scăzut la 53 de milioane de tone, în condițiile în care în 2021, s-au recoltat 86 de milioane de tone.
Cu toate acestea, oficialii ucraineni au declarat luna aceasta că țara ar putea exporta încă 15,6 milioane de tone de cereale în cursul lunilor aprilie-iunie, ceea ce ar ridica exporturile din acest sezon la aproape 53 de milioane de tone.
Silozurile ucrainene încă sunt pline
Milioane de tone de cereale din recolta anului 2021 a rămas în silozurile Ucrainei, după ce porturile sale de la Marea Neagră au fost închise din cauza invaziei Rusiei.
Porturile au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie, după ce Națiunile Unite și Turcia au intermediat un acord între Moscova și Kiev.
Eforturile de prelungire a acordului dincolo de luna viitoare sunt în curs de desfășurare, Rusia cerând eliminarea obstacolelor din calea exportului produselor sale agricole, scrie Reuters.