Fermierii ruși se luptă să salveze recolta. Regiunile cheie au fost afectate de război, caniculă și inundații

Agricultură. Sursă foto: Organismul Naţional de Standardizare – ASRO

Sub soarele sufocant și la temperaturi de 50 de grade Celsius, fermierii din regiunea Rostov, grânarul Rusiei, se străduiesc să salveze recolta. Aceasta a fost afectată de caniculă, înghețuri și inundații. Reprezentând 11% din recolta totală de cereale a Rusiei de anul trecut, Rostov este una dintre regiunile-cheie. Ministerul rus al Agriculturii a declarat că o monitorizează pentru a face noi ajustări la previziunile deja slabe privind recolta din 2024.

Cea mai recentă estimare a ministerului prevede că recolta de cereale a Rusiei va ajunge la 132 de milioane de tone în 2024. Vorbim de o cifră cu 9% mai mică față de cele 145 de milioane  de tone din 2023. De asemenea, previziunea este cu 16% mai mică față de nivelul record de 158 de milioane de tone din 2022.

Fermierii ruși se luptă să salveze recolta

Săptămâna trecută, reprezentanții Rostov au declarat că se așteaptă ca recolta sa de cereale să scadă cu 38% în acest an. Astfel, urmând să ajungă la 10 milioane de tone, deoarece un val de căldură a urmat înghețurilor de primăvară. „Grâul a ieșit din iarnă în stare bună, iar perspectivele pentru recoltă erau excelente. Acum recoltăm ceea ce ne-a mai rămas”, a declarat Serghei Sasunov, agronomul șef al fermei Rassvet din regiunea Rostov.

Sasunov a estimat că ferma sa a recoltat doar jumătate din volumul de anul trecut. Rusia a devenit primul exportator mondial de grâu sub președinția lui Vladimir Putin. Acest lucru a avut loc datorită sprijinului masiv din partea statului. S-au atins recorduri în ciuda sancțiunilor occidentale privind tehnologia și echipamentele. Acestea datează de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Boom-ul său agricol a transformat multe regiuni din sud, precum Rostov, cu câmpuri cultivate care domină acum peisajul. De asemenea, a îmbunătățit nivelul de trai al regiunilor. Încălzirea globală a deschis noi zone nordice ale Rusiei pentru agricultură. Însă, fenomenele meteorologice extreme au făcut ca recoltele să fie volatile în regiunile sudice precum Rostov.

Temerile legate de scăderea producției rusești au contribuit la creșterea prețurilor mondiale la grâu în aprilie. Totuși, s-a renunțat la acest ritm ascendent până în iunie. Lucru care a fost generat de speranțele privind randamentele rusești peste așteptări și creșterea producției americane. Aceste speranțe ar putea fi premature.

Dezastre climatice

Ministrul rus al Agriculturii, Oksana Lut, a indicat seceta drept principalul factor care ar putea forța guvernul să își revizuiască previziunile privind recolta de cereale din acest an. Sasunov a declarat că în zona sa nu a plouat aproape deloc din martie. Mulți agricultori din regiunea Rostov acuză, de asemenea, înghețurile ca motiv pentru recoltele scăzute. Acestea au ucis germenii în dezvoltare la începutul primăverii.

La ferma de cai din Kirovsk, temperaturile au scăzut până la minus 4-5 grade Celsius la începutul lunii mai. „Indicatorii erau excelenți, dar apoi au început cataclismele climatice”, a declarat directorul adjunct al fermei, Nikolai Cherkezov.

„Porumbul suferă foarte mult în acest moment. Floarea-soarelui a fost replantată. Toate recoltele de primăvară sunt cu adevărat suprimate acum”, a spus Cherkezov, referindu-se la pagubele produse atât de îngheț, cât și de căldură.

Impact economic puternic

O recoltă mai slabă decât se aștepta va alimenta inflația din Rusia, care se situează deja la 8,6%, pe fondul cheltuielilor de stat ridicate și al creșterii salariilor. Aceste lucruri au loc într-o economie care dă semne de supraîncălzire.

Steppe, una dintre cele mai mari companii agricole din Rusia, care deține terenuri în Rostov și în alte două regiuni agricole cheie, Stavropol și Krasnodar, a declarat că se așteaptă ca recolta sa de cereale să fie cu 10% mai mică comparativ cu anul trecut.

Compania de consultanță agricolă Sovecon a declarat că temperaturile din principalele regiuni producătoare de cereale vor rămâne cu 2-6 grade peste normal în următoarele săptămâni. Meteorologul șef al Rusiei, Roman Vilfand, a declarat că perioadele de căldură extremă în Rusia se vor prelungi în următorii ani, iar inundațiile și uraganele vor deveni mai frecvente. „Agricultura este un atelier în aer liber. Nu putem bate recorduri în fiecare an”, a spus Cherkezov, conform Yahoo News .