Fermierii români au ajuns în pragul disperării. Preţurile legumelor produse în fermele din țara noastră se prăbuşesc de la o zi la alta. Acestea ajung la cumpărătorul final cu preţuri şi de peste 10 ori mai mari decât la poarta fermei.
Dacă fiecare cumpărător ar avea posibilitatea să cumpere legume din târgurile în care producătorii vând „la prima mână“, ar achiziţiona tomatele cu nici 2 lei/kg, vinetele cu 1-2 lei/kg, ardeii cu doar 1 leu/kg, iar castraveţii ar avea toate şansele să-i ia şi degeaba. Preţurile s-au prăbuşit în doar câteva zile, intermediarii ridicând legume cu tonele din pieţele en-gros organizate în marile bazine legumicole şi plătind pentru ele un preţ care nu le acoperă producătorilor cinstiţi nici cheltuielile.
Castraveţii au fost primele produse abandonate de fermieri la marginea fermei sau la groapa de gunoi, din cauza supraducţiei, însă în scurt timp se va întâmpla şi cu alte legume, avertizează producătorii. Tomatele roşii au preţuri sub 2 lei/kg la producător, chiar dacă în piaţă ajung şi cu 7 lei/kg
Piața umplută de marfă adusă din afara țării
Fermierii spun că de fiecare dată când producătorii prind un preţ bun ajung să vândă doar câteva zile la rând la preţul respectiv, pentru că piaţa se umple în scurt timp de marfă adusă din afara ţării. Asta se întâmplă pentru că în continuare producătorii nu au capacitatea să negocieze cu marii retaileri contracte ferme, cu preţuri care să nu oscileze extraordinar de mult de la o săptămână la alta sau cu perioade în care retailerul să-ţi spună: „Nu mai pot lua de la tine, în următoarele ziile vând castraveţii din Polonia“, scrie Adevărul.
O altă mare durere a fermierilor cu tradiţie pe piaţă, care deşi nu ajung să arunce marfa, pentru că au clienţi vechi, sunt influenţaţi şi ei de preţul pieţei, este lipsa controalelor. Pe lângă faptul că nu au putere de negociere pentru a livra supermarketurilor se mai luptă şi cu practicile colegilor ghidaţi doar de dorinţa de profit. Produsele celor din urmă ajung în special în pieţe.
Cum foarte mulţi fermieri cinstiţi nu pot să vândă direct cumpărătorului final, şi-ar dori un control mult mai eficient din partea autorităţilor, astfel încât producătorii care „fentează“ şi pun pe piaţă produse chiar periculoase să fie sancţionaţi prompt. Legumele ajung la cumpărătorul finale cu preţuri şi de peste 10 ori mai mari.