Fermierii cehi susţin că stocurile de cereale au crescut considerabil din cauza importurilor din Ucraina

Fermierii cehi susţin că stocurile de cereale au crescut considerabil din cauza importurilor din UcrainaCereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fermierii cehi au în stoc 2,6 milioane de tone de cereale, cu 40% mai mult decât în ​​urmă cu un an, în condiţiile în care exporturile ucrainene către piețele europene au crescut, a anunțat marți Asociația pentru Agricultură.

Uniunea Europeană este supusă unei presiuni în creştere pentru a găsi o soluție la fluxul de cereale ucrainene la nivelul întregului bloc, după ce Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat interzicerea unor importuri din Ucraina pentru a-și proteja piețele agricole. Partidul Social Democrat din România, aflat la guvernare, a anunţat că va cere coaliției să impună o interdicție temporară asupra importurilor de cereale din Ucraina, dar ministerul ceh al Agriculturii a transmis luni că nu plănuiește o acţiune similară, pe motiv că ar încălca regulile pieței Uniunii Europene. Asociația Cehă pentru Agricultură a transmis că cerealele din Ucraina care erau destinate piețelor din Africa și Orientul Mijlociu au umplut silozurile europene și există amenințarea lipsei capacității de stocare pentru recoltele de acest an din Cehia. "Asociația pentru Agricultură solicită Ministerului Agriculturii și Comisiei Europene să activeze rapid coridoarele originale, iar cerealele ucrainene să fie exportate acolo unde erau destinate inițial", se arată într-un comunicat. Ministerul ceh al Agriculturii a transmis luni într-un răspuns prin e-mail la întrebări ale Reuters că, deşi exporturile de cereale ucrainene în Republica Cehă au crescut, acestea au fost anul trecut de puțin sub 4.000 de tone, o fracțiune din producția totală a țării.

Acord între Polonia şi Ucraina privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene prin teritoriul polonez

Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene prin teritoriul său, începând de vineri, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, adăugând că transporturile vor fi monitorizate şi sigilate. Ministrul polonez al dezvoltării, Waldemar Buda, a adăugat că se menţine interdicţia privind importurile de produse alimentare ucrainene în Polonia. Bruxellesul se confruntă cu presiuni tot mai pentru a găsi o soluţie la nivel european, după ce Varşovia şi Budapesta au anunţat, la sfârşitul săptămânii, interdicţii cu privire la anumite importuri din Ucraina, iar alte state din estul Europei analizează măsuri similare. Fermierii din aceste ţări spun că importurile din Ucraina - care s-a confruntat cu dificultăţi la exportul maritim din cauza invaziei ruse - au dus la scăderea preţurilor şi la reducerea vânzărilor lor. În Polonia, această chestiune creează probleme în an electoral, pentru Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care se bazează pe zonele rurale pentru cea mai mare parte a voturilor. Ucraina a afirmat că prioritatea sa este redeschiderea tranzitului cerealelor prin Polonia. "Am reuşit să creăm mecanisme ce vor garanta că nicio singură tonă de cereale nu va rămâne în Polonia", a declarat ministrul Telus, după două zile de discuţii desfăşurate la Varşovia. 

 

(Traducerea Rador)