Cum profitau fermierii de subvenții, înainte de introducerea sistemului de tăguire a animalelor

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un român a împărtășit strategiile prin care un grup de fermieri a beneficiat pe deplin de subvențiile oferite de Uniunea Europeană pentru agricultură, până când au fost implementate reglementări mai stricte în acest domeniu.

Sub pseudonimul Florin June, acesta dezvăluie practicile prin care vacile erau transferate între fermieri pentru a obține subvenții pe cap de animal sau cum se obțineau despăgubiri pentru terenuri declarate afectate, dar care, de fapt, erau destinate cultivării.

Cum era statul păcălit de fermieri pentru a obține subvenții

Când era sistemul de subvenții dar vacile nu aveau tag-uri de identificare în satul meu erau șase vaci Holstein și 20 de persoane le plimbau de la unul la altul ca să primească subvenții de la guvern.

Ăia cu oile erau cei mai tari: dintr-o turmă de 150 de oi ziceau că sunt 2000, că nu mergea inspectorul lui pește să numere oile omului pe munte. Dădeau declarație și mergeau după bani cu portbagajul”, a povestit acesta pe X, fosta Twitter, despre practicile folosite de fermieri.

Acesta menționează că avea o vecină cu patru vaci de rasă Holstein. În mod frecvent, oamenii veneau să le închirieze temporar, tocmai înainte de inspecții, astfel încât să pară că dețineau șase vaci, în timp ce, în realitate, aveau doar două.

Vaci de rasă Holstein. Sursa foto: Bizoon | Dreamstime.com

Vacile de rasă Holstein, cu pete asemănătoare zebrelor, spune el, erau atât de asemănătoare între ele încât era aproape imposibil să le identifici. Unii fermieri ingenioși profitau de această asemănare pentru a obține beneficii financiare semnificative.

Ciobanul din zona mea din 200 de oi a scos subvenții de au toți Vile și jeep-uri, tractoare și pământuri.

După ce a trimis UE sistemul cu tag-uri de identificare (număr unic de identificare a animalului) s-a tăiat macaroana tălharilor care jefuiau statul, normal că au început să urască pe cei de la Bruxelles”, a mai scris Florin June.

Aceeași situați și la subvențiile pentru grădinile de legume

Românul povestește că situația a fost asemănătoare și la subvențiile pentru grădinile de legume.

Acesta relatează că știe fermieri care susțineau că au cinci hectare de pământ cultivat, deși nu aveau nicio recoltă. Atunci când venea perioada de caniculă, aceștia declarau starea de „calamitate”. Astfel că, inspectorii sosiți găseau terenul complet ars, iar acești fermieri primeau compensații pentru pagube.

Protest fermieri. Sursa foto: Inquam/Octavian Ganea

Prima dată venea subvenția, apoi despăgubirea de calamitate și fermierul doar îți zâmbea din BMW-ul cumpărat de pe banii proștilor…

Nu mă bag la nivelul întregii țări, dar în zona mea „fermierii” sunt cele mai mari jigodii din câte există, și toți s-au înscris în PSD sau sunt lideri PSD că să beneficieze de imunitate in caz de ceva”, mai arată utilizatorul X.

Cum se îmbogățesc fermierii din România

La postarea lui Florin June, un alt utilizator i-a dat dreptate și a povestit și el cum un arendaș dă mai multor fermieri pământul cu 400 de lei/ha, iar la final de an își schimbă mașinile.

Zona mea, arendaș cu 250 ha dă proprietarilor 400 de lei pe ha/an, iar el își schimbă BMW-ul și Mercedesul de 100.000 euro anual.

Se laudă că la final de an îi mai rămân și lui 100.000 de euro bănuți (după ce a decontat toate cheltuielile personale pe asociație)! Acum e grevist!”, a răspuns Norel Moise.