Fermier: Am ARS TOATĂ LÂNA. N-a vrut nimeni s-o CUMPERE

Fermier: Am ARS TOATĂ LÂNA. N-a vrut nimeni s-o CUMPERE

După atâta muncă şi cheltuială iată cum oierii se plâng că nu au cui să vândă lâna sau, dacă găsesc cui să o dea, prețul primit nu le acoperă nici măcar costurile cu tunsul animalelor. Așa că nu puțini sunt cei care aleg să nu mai aștepte ajutorul de minimis pentru valorificarea lânii, dându-i foc și eliberând spațiile de depozitare.

Un fermier din Crasna, care deține sute de oi, a explicat că plătește anual la tuns câte 4 lei pentru fiecare oaie, iar acum e nevoit să o ardă deoarece nu o cumpără nimeni.

„Lâna o aruncam, adică îi puneam foc sau o foloseam la alte lucruri. Niciodată n-a venit nimeni să ne ia lâna. Și chiar dacă venea, dădeam 2.000 de lei la tuns și ne dădea câte 200-300 lei pe 800-1.000 kilograme de lână. Era bătaie de joc. Eu am 600 de oi la Crasna. Acum o să strângem lâna, dacă ne dau subvenția. E mai rentabil, ne-ar conveni și nouă. Măcar ne-am scoate cheltuielile pe tuns. Operațiunea o fac oameni care sunt de meserie, care lucrează prin sat. Ar fi bine dacă vom primi subvenția, dar să nu fie numai vorbe. Suntem sătui de promisiuni. Lâna de anul acesta am ars-o, nu aveam unde să pun porumbul. Le depozitam în același loc”, a spus Elena Jianu, fermier din Crasna.

„Este program pentru anul viitor, până la 1 iulie 2018. Cererile se fac acum, pentru că se va înființa un centru de prelucrare a lânii. Ei acum nu au unde să ducă lâna, de aia o aruncă sau îi dau foc. Noi avem identificate patru posibilități, ministerul va stabili unde: Polovragi, Crasna, Novaci și Tismana. În funcție de înscrierea oamenilor, unde sunt mai mulți probabil acolo se va face și centrul. Până acum avem înscriși undeva la 150 de fermieri, mare parte dintre cei care au peste 100 de oi. Noi avem în jur de 97 de mii de capete și avem până acum înscrise 54 de mii”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcției Agricole Gorj, titrează agrointel.ro

Ne puteți urmări și pe Google News