Feriţi-vă de pixul-minune! Riscaţi să picaţi examenele
- Cristiana Mazilu
- 6 mai 2012, 23:45
Un pix ce scrie asemeni unui stilou şi care e popular printre elevi le-ar putea pune beţe în roate la examene pentru că cerneala lui devine invizibilă. Inspectorii recomandă evitarea lui.
Un director de şcoală din Harghita a descoperit că părţi din lucrarea unei eleve a dispărut. A realizat ulterior că fata scrisese cu un pix a cărui cerneală a devenit invizibilă, atunci când a intrat în contact cu un mediu cald.
"Am făcut un experiment şi am constatat că dacă încălzeşti cu o brichetă o hârtie scrisă cu o astfel de cerneală, scrisul dispare în câteva secunde", a explicat Ferencz Salamon Alpar, inspectorul general de la Harghita.
Pixul este însă foarte apreciat de elevi, pentru că la un capăt are o radieră cu care se poate şterge cerneala, în timp ce capătul celălalt ţine locul unui stilou clasic, cu rezervă. "Eu le-am recomandat elevilor mei acest tip de pix mai ales în primii ani de şcoală, când pentru ei e important ca ceea ce scriu să arate bine. Pot şterge cu el, fără a lăsa urmele care rămân după ce se scrie cu stiloul şi se şterge cu picul. Pentru psihicul lor e important aspectul", comentează Ana Dumitrescu, învăţătoare în Bucureşti. Se consideră că nu au scris
Pentru că lucrările sunt mult mai îngrijite, neexistând tăieturi, elevii sunt tentaţi să îl folosească şi la examenele naţionale. "O fac pe riscul lor", spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
"Dacă dispare scrisul, se va considera că nu a scris nimic. Plus că, la examenele naţionale se menţionează foarte clar că trebuie să folosească pastă sau cerneală albastră, iar în cazul figurilor de la matematică, creionul. Un om care se duce la un examen naţional, indiferent că este vorba de un elev în clasa a 8-a sau a 12-a, îşi asumă responsabilitatea pentru lucrarea sa", subliniază Cristian Alexandrescu, şeful ISMB. Riscul ca părţi din lucrări să se evapore este cu atât mai mare cu cât toate examenele naţionale sunt programate vara. "Lucrările respective vor fi transportate cu maşina la centrul de corectare şi dacă va fi o vară caldă, elevii se pot trezi că, poate nu toată lucrarea, dar părţi din ea nu mai există. Vom anunţa şcolile să li se transmită elevilor să nu folosească un astfel de pix atunci când îşi redactează lucrările de examen", a declarat inspectorul de la Harghita.
"Lucrările vor fi transportate cu maşina şi dacă va fi o vară caldă, elevii pot avea mari probleme." FERENCZ SALAMON, inspector general Harghita
Pixurile a căror cerneală se șterge fără a rămâne urme au rezerve mov, roșii, verzi, dar și albastre Pentru a șterge, elevii trebuie să apese pe radiera din capătul pixului Mulți școlari folosesc pixurile-minune și la examene importante pentru ca lucrările să arate cât mai bine