Feriți-vă cât puteți să vă loviți în aceste zone ale corpului, cele mai sensibile. Durerile sunt insuportabile

Feriți-vă cât puteți să vă loviți în aceste zone ale corpului, cele mai sensibile. Durerile sunt insuportabile Sursa foto: Dreamstime.com

Există cinci părți ale corpului extrem de sensibile la durere, din acest motiv medicii recomandă să fiți foarte atenți pentru a evita situații greu de suportat.

Mulți dintre noi știm ce înseamnă o lovitură la degetele de la picioare, la tibie, genunchi sau la cot. Durerile sunt realmente insuportabile, iar pe moment nu ai ce face decât să rabzi până trece șocul.

Medicii explică de ce sunt atât de puternice durerile în aceste părți ale corpului pentru a înţelege mai bine de ce suferim în acele momente până la lacrimi.

1. Vârful degetelor

Capetele degetelor sunt mai sensibile la durere decât aproape orice altă parte a corpului, conform unui studiu Annals of Neurology . De aceea, rănile minuscule, cum ar fi tăieturile și înțepăturile degetelor, pot face un om matur să tresară de durere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vârfurile degetelor sunt pline cu terminații nervoase, care trimit semnale de durere direct către creier. Și mai multe terminații nervoase echivalează cu mai multe semnale de durere, spune William Binegar, MD, directorul medical al Pain Care Boise din Idaho.

Deci, atunci când terminațiile nervoase trimit semnale de durere din vârful degetului, durerea este percepută ca fiind mai puternică decât semnalele de durere din alte părți ale corpului, cum ar fi brațul.

2. Tibia

Tibia - osul din partea din față a piciorului inferior - are foarte puțin mușchi sau grăsime care o acoperă, spune dr. Binegar.

Asta înseamnă că nu există căptușeală peste os pentru a te proteja dacă ești lovit, explică doctorul.

Chiar și cea mai mică lovitură de la o măsuță de cafea te poate face să te îndoi de durere – iar o lovitură în tibie te poate lăsa fără grai, atât de tare doare.

3. Arcul piciorului

Calcă pe un Lego cu mingea sau călcâiul piciorului și te vei strâmba de durere. Călcați pe aceeași piesă cu arcul piciorului și va fi greu să nuscoateţi un țipăt.

„Aceste zone iau o bătaie constantă și dezvoltă o piele groasă. Aceste formațiuni de calus permit pielii să reziste la un stres mai mare”, spune medicul David Blackmer, DPM, fondatorul Blackmer Foot and Ankle.

Arcul tău, pe de altă parte, are pielea mai subțire, astfel încât nervii de dedesubt sunt mai aproape de suprafață.

4. Partea din față și din spate a genunchiului

La fel ca tibia, partea din față a genunchiului nu are prea multă umplutură de mușchi sau grăsime. În plus, stratul superior de os din rotula genunchiului, numit stratul periostal, este încărcat cu nervi senzoriali, explică Douglas J. Spiel, MD, un radiolog certificat, specializat în durerea intervențională.

Partea din spate a genunchiului este, de asemenea, neprotejată. Se așează într-o creastă între mijlocul și părțile laterale ale osului coapsei sau femurului.

„Când se lovește vei avea parte de dureri şi din partea din spate a genunchiului și a femurului”, spune dr. Spiel. Cu alte cuvinte, primești două lovituri – și semnale de durere din două locuri.

5. Osul  „amuzant”

Osul „amuzant” nu este de fapt un os – este doar un nume jucăuș pentru nervul tău ulnar, un nerv uriaș care trece prin cotul tău. Acest nerv se află lângă osul din partea superioară a brațului, numit humerus. (De aici provine numele „amuzant”.) Deoarece abia există „căptușeală” pentru a proteja ulnarul, nervii se declanșează mai ușor atunci când zona este lovită.

„Nervii sunt alcătuiți din fibre diferite, dintre care unele răspund la atingere, iar altele la durere”, spune dr. Spiel. Și pentru că nervul trimite și semnale în cealaltă direcție, spre mâna ta, s-ar putea să simți durere până la degete, explică dr. Spiel, citat de menshealth.com.