Fericirea de a trăi în UE: Se pregătește Taxa pe Carne!
- Adrian Pătrușcă
- 9 februarie 2020, 06:15
Mai multe asociații olandeze au depus la Parlamentul European un raport care prezintă avantajele economice și de mediu ale unei taxe pe carne
Asociațiile sunt grupate sub titulatura True Animal Protein Price Coalition (TAPPC), iar principalul lor argument în favoarea taxării cărnii la nivelul UE este protecția mediului, scrie Les Echos.
TAPPC citează un studiu american din 2014 care afirmă că creșterea animalelor se face vinovată de 20% din emisiile de gaze cu efect de seră.
În octombrie 2018, un alt studiu estima că producția de proteine animale este vinovată de 72-78% din emisiile de gaze de seră din domeniul agricol.
Studiul mai arată că producția de carne afectează și rezervele de apă: pentru a produce 500 de grame de carne de vită ar fi nevoie de 7000 de litri de apă.
Cu toate acestea, tendința de consum de carne este în creștere. Or, pentru a opri creșterea, este nevoie de o taxă. Aceasta ar avea scopul să reducă cu 67% consumul de carne de vită la nivelul UE, cu 57% consumul de carne de porc și cu 30% consumul de carne de pasăre.
TAPPC propune ca, începând cu 2021, să fie instituită o taxă de 10 eurocenți pe 100 de grame, indiferent de carne.
Apoi, taxa ar urma să se diferențiez , după impactul tipului de carne asupra mediului: 47 de eurocenți pe 100 grame de carne de vită, 36 de eurocenți pe 100 de grame de carne de porc și 17 eurocenți pe 100 de grame de carne de pui.
Scopul este ca, până în 2030, costurile de mediu ale cărnii să se regăsească în prețul acesteia, cu ajutorul taxelor.
TAPPC apreciază că taxa ar putea aduce un câștig de 32 de miliarde de euro pe an. O jumătate din această sumă ar urma să meargă la crescătorii de animale, pentru a finanța transformările de exploatare, investițiile pentru confortul animalelor etc.
O treime din câștig ar trebui să compenseze reducerea TVA-ului la legume și fructe, iar 20% ar urma să ajute familiile sărace, care nu își vor permite să cumpere carne scumpă.
Proiecte de acest fel se află în dezbatere la nivel național, în Olanda și Germania.