Ferestre asfaltate cu forţa

Ferestre asfaltate cu forţa

Pe Schitu Măgureanu, în faţa unui bloc monument istoric, trotuarele se înalţă până la jumătatea geamurilor de la subsol.

În Capitală, până şi lucrările de asfaltare, care ar trebui să înfrumuseţeze străzile, se fac după nişte proiecte anapoda, care repetă greşelile celor ce au reabilitat străzile în trecut. La doi paşi de Parcul Cişmigiu, un bloc monument de arhitectură riscă să fie inundat la fiecare ploaie. În urmă cu cinci luni, când a început să se lucreze în zonă, locatarii de pe Schitu Măgureanu au zis că vor scăpa de problemă. Numai că noul trotuar se toarnă după modelul celui vechi: până la nivelul ferestrelor de la subsol.   Practic, asociaţia de locatari doreşte repararea unei greşeli de execuţie din trecut. Bucureştenii de lângă Cişmigiu nu-şi mai amintesc să se fi efectuat alte lucrări de reabilitare în ultimii 25 de ani. Reprezentanţii firmei care lucrează în zonă, PA&CO International SRL, invocă faptul că ei trebuie să respecte întocmai un proiect. La rândul lui, proiectantul, FRISAROM INGINEERING SRL, refuză să dea socoteală presei. Trei straturi peste trecut

„Asfaltarea şi punerea unor borduri atât de înalte, până la nivelul geamurilor de la subsol, împotriva cererilor noastre repetate, sunt ilegale şi reprezintă un prejudiciu adus unui monument arhitectural. Clădirea este astfel mai urâtă, ba chiar îşi mai pierde din valoarea imobiliară“, spune Niculina Buturugă, care locuieşte în imobilul proiectat de arhitectul Horia Creangă.

În numele asociaţiei de locatari a blocului nr. 19 de pe Schitu Măgureanu, Buturugă a cerut chiar o notificare prin executor judecătoresc a responsabililor de lucrare, dar nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, de ieri, asfaltarea a fost demarată după planul iniţial, fără să se ţină cont de nemulţumirea locatarilor. „Până la capătul străzii se vede cum se astupă soclul caselor. În timp, s-au turnat trei straturi de ciment şi s-a ajuns până la geam. De ce să repetăm greşelile din trecut? Dacă tot ne-am apucat de realizat ceva, măcar să facem aşa cum trebuie“, spune Niculina Buturugă, care e dispusă să facă orice pentru a se conserva „frumuseţea clădirii“, fără să se ignore şi utilitatea sa. „Ne-am plâns în nenumărate rânduri“

Ştefania Amăriuţei stă de 17 ani în blocul de pe Schitu Măgureanu şi spune că nu au fost consultaţi în legătură cu lucrările de reabilitare a străzii. „Tot blocul ştie de problemele acestea. Ne-am plâns în nenumărate rânduri despre inundaţiile de la subsol, au venit şi ne-au reparat ţevile. Speram ca în urma lucrărilor să nu ne mai inunde, că e nenorocire!“, spune femeia.

Gabriela Sandu, şi ea locatară a imobilului, este, de asemenea, necăjită de situaţie. „Tocmai am fost şi am făcut fotografii. Aproape că se acoperă geamurile de la subsol. În plus, se strică şi faţada. Am tot sperat că nu se va face nimic rău, dar, astăzi, când am venit acasă, am văzut că s-au pus deja bordurile şi sunt chiar mai înalte“, a declarat Sandu. Un mic „cutremur“ Dar nu numai ferestrele asfaltate sunt o problemă în zonă. Asfaltările din centrul Capitalei i-au creat neplăceri şi lui Valentin Stelea. De data aceasta, la numărul 23. Pentru compactarea straturilor de asfalt, firma de construcţie a folosit vibrocompactoare cu vibraţii verticale, care au zdruncinat din temelii clădirea, producând chiar căderea mobilierului în apartamentele locatarilor. „Am crezut că sare clădirea în sus. Nu ştiu ce utilaje au folosit, au stricat şi scara de la intrarea în scara blocului. Sunt inginer şi ştiu ce înseamnă să se facă lucrări, dar astea sunt complet aiurea“, a spus revoltat Stelea. În urma reclamaţiei făcute la Inspectoratul de Stat în Construcţii, bucureşteanul s-a ales cu o promisiune: „Executantul PA&CO SRL va elimina compactarea prin vibrare“.

REACŢII „Nu trebuie să dăm socoteală presei“

Directorul general al PA&CO International SRL, Dan Săvulescu, spune că lucrarea are un proiect care trebuie respectat, iar cererea locatarilor e absurdă. „Bineînţeles că trebuie să găsim o soluţie care să nu le creeze disconfort locatarilor, dar nu putem să lăsăm cu 25 de centimetri mai jos nivelul străzii, cum era la 1900. Stricăm un bulevard întreg pentru că vrea nu ştiu cine?“, a replicat Săvulescu. Reprezentanţii FRISAROM au refuzat să dea detalii cu referire la proiectul de asfaltare. „Noi nu trebuie să dăm socoteală presei, noi discutăm cu executanţii lucrării şi cu cei care ne-au contractat pentru proiect. Am făcut un proiect de lucrare care poate să fie bună sau rea. Ce, dumneavoastră sunteţi perfect?“, a declarat Laura Crăciun, şef al Departamentului Proiectare.

Ne puteți urmări și pe Google News