Majoritatea tinerilor români doresc să emigreze, în Bulgaria se întâmplă invers
- Antonia Hendrik
- 9 februarie 2025, 13:23

Fenomenul migrației este profund influențat de aspectele economice, iar tinerii românii continuă să părăsească țara în număr tot mai mare, fiind atrași de salariile mai ridicate și de oportunitățile de muncă mai favorabile din Occident.
Fenomenul migrației, tot mai puternic în rândul tinerilor români
Dacă în România fenomenul migrației ia amploare, în Bulgaria este total invers deoarece tot mai multe persoane se întorc acasă. Cetățenii bulgari sunt determinați să revină acasă din cauza condițiilor de viață tot mai costisitoare și de stagnarea economiei europene, în timp ce cehii și lituanienii aleg în continuare migrarea sezonieră sau permanentă, fiind atrași de salariile mai mari din Germania, Austria și alte state din vestul Europei.
Fenomenul migrației este vizibil la noi deoarece România se confruntă cu un exod semnificativ al tinerilor, în timp ce Bulgaria experimentează pentru prima dată după decenii, un fenomen dar invers, tot mai mulți bulgari aleg să se întoarcă acasă față de cei care aleg să emigreze.
De ce aleg tinerii românii să plece din țară
Fenomenul migrației este puternic influențat de viața de zi cu zi, de situația economică a tării, iar toți acești factori îi determină pe români să emigreze într-un număr din ce în ce mai mare, atrași în special de salariile mai bune din Occident.
Potrivit unui studiu realizat în 2023, tinerii din România sunt determinați să emigreze din cauza salariilor mici, a corupției și a lipsei de încredere în instituțiile publice.
Mai mult de 50% dintre aceștia au declarat că ar părăsi țara pentru o perioadă de cel puțin șase luni, motivând aspecte economice. Această cercetare este parte integrantă a unei analize mai extinse, ce cuprinde țări din sud-estul Europei, și evidențiază principalele motive economice și sociale care stau la baza acestei tendințe.

Români la muncă
În Bulgaria se petrece un fenomen total opus celui din România
În schimb, Bulgaria a avut parte în 2023 de o revenire notabilă a cetățenilor care au ales să se întoarcă acasă, un fenomen care nu a mai fost observat de zeci de ani. Aproximativ 42.000 de cetățeni bulgari s-au reîntors în țară, în contextul îmbunătățirii condițiilor de trai.
Potrivit demografului Georgi Burdarov, numărul celor care se întorc în țară depășește pe cel al emigranților, iar această tendință ar putea continua în anii următori.
Cu toate acestea, Bulgaria se confruntă cu o criză demografică gravă, populația sa scăzând de la 9 milioane în anii '80 la 6,4 milioane în prezent. Pentru a rezolva această problemă, soluția este de a atragere tineri calificați, inclusiv a celor din diaspora bulgară din Moldova și Ucraina, precum și a străinilor bine pregătiți și competenți.
Fenomenul migrației, amplificat și Republica Cehă
Fenomenul migrației are o importanță semnificativă și în Republica Cehă, unde sosirea refugiaților ucraineni a generat noi provocări în ceea ce privește integrarea socială și accesul pe piața muncii. Cehia găzduiește acum un număr considerabil de ucraineni, iar partidele politice de dreapta au amplificat dezbaterile anti-imigrație, concentrându-se în special asupra ucrainenilor.
Referitor la migrarea cetățenilor cehi, un număr semnificativ a ales să părăsească țara pentru a lucra în Germania și Marea Britanie. Pe de altă parte, Lituania a înregistrat, pentru al patrulea an consecutiv, o migrație pozitivă, având mai mulți imigranți decât emigranți. Aceasta tendință reflectă îmbunătățirea condițiilor economice din țară și politicile guvernamentale favorabile, se arată în studiul publicat de hotnews.ro.