O serie de furtuni puternice, soldate vineri cu cel puţin 13 morţi în regiunea Agra, din nordul Indiei, au afectat şi Taj Mahal-ul, a informat duminică o sursă oficială, potrivit AFP.
Taj Mahal-ul, una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne şi principala atracţie turistică a Indiei, a fost închis de la jumătatea lunii martie din cauza epidemiei de COVID-19.
Fotografiile realizate de jurnaliştii AFP duminică arată că o parte dintr-o balustradă a structurii a dispărut complet.
„O balustradă care făcea parte din structura iniţială a monumentului a fost deteriorată”, a confirmat pentru AFP şeful serviciilor arheologice din India, Vasant Kumar Swarnkar.
„O altă balustradă mai recentă, un plafon fals din zona în care aşteaptă turiştii şi soclul porţii principale de acces la monument au fost de asemenea avariate”, a adăugat el.
Cu toate acestea, structura principală a mausoleului construit de împăratul mogul Shah Jahan în memoria iubitei sale soţii Mumtaz Mahal (decedată în 1631), este intactă.
Furtuni puternice au lovit vineri întreaga regiune, soldându-se cu moartea a cel puţin 13 persoane.
Acest tip de furtuni este frecvent în sezonul musonic din India, care durează între lunile iunie şi octombrie. Anul trecut, mai multe furtuni care au afectat statul Madhya Pradesh, din centrul ţării, în lunile august şi septembrie, au provocat moartea a 150 de persoane.
India a raportat sâmbătă o creștere record a numărului de infecții cu COVID-19, 7.964 de persoane fiind diagnosticate cu coronavirusul, existând posibilitatea ca restricțiile să fie prelungite după 31 mai, relatează Reuters.
Într-o scrisoare deschisă publicată cu ocazia împlinirii unui an de la inaugurarea celui de-al doilea mandat, premierul Narendra Modi a făcut un apel la populația de 1,3 de miliarde de locuitori să urmeze regulile impuse pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19.
India a înregistrat un total de 173.763 de infecții cu noul coronavirus, bilanțul deceselor ajungând la 4.971 de fatalități, fiind a 9-a cea mai afectată țară la nivel mondial potrivit numărătorii Reuters.
Deși numărul deceselor rămâne scăzut raportat la populația totală comparativ cu țările puternic afectate de COVID-19, experții avertizează că vârful pandemiei nu a fost încă atins datorită numărului în creștere de noi infecții.