Evenimentul Zilei > Vremea > Fenomene extreme pentru luna mai. Ce explicații au meteorologii
Fenomene extreme pentru luna mai. Ce explicații au meteorologii

Fenomene extreme pentru luna mai. Ce explicații au meteorologii

Un județ din România a fost acoperit de gheață, iar meteorologii spun că astfel de fenomene nu sunt deloc la momentul lor, acum. În cele mai multe părți ale țării a fost vreme de plajă.

După ce Harghita a fost acoperită de gheață, meteorologii mai arată însă că vremea va fi rece pentru ultima decadă a lunii mai, chiar deosebit de rece în nord-vestul și centrul țării. În aceste zone, izolat,  se va produce brumă.

Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între -1 și 9 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile Carpaților Orientali. Cerul va fi variabil, în jumătatea estică a teritoriului, unde izolat se vor semnala ploi slabe de scurtă durată, iar în Carpații Orientali și în Carpații Meridionali, la altitudini mai mari de 1500 m, trecător vor mai fi posibile precipitații mixte.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, în special din Carpații Meridionali, unde rafalele vor depăși 60…70 km/h. Spre dimineață, în zonele joase ale munților, vor fi condiții de ceață.

Chiar dacă temperaturile vor crește ușor, ele se vor situa, în zilele următoare, sub mediile normale pentru această perioadă. Vremea va fi în general instabilă, în toată țara. În vestul, nord-vestul şi centrul teritoriului şi în zonele montane şi submontane temporar, pe arii extinse vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, cu descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

În restul ţării, astfel de fenomene se vor semnala doar local şi pentru intervale scurte de timp. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 și 23 de grade, iar cele minime între 4 și 11 grade.

Sursa: Romaniatv.net