Anul 2024 ne aduce o serie de spectacole cerești, pe care le putem admira cu ochiul liber sau cu ajutorul unor instrumente optice.
2024 vine cu cele mai frumoase evenimente cosmice, precum trecerea Lunii prin roiul stelar Pleiade, cunoscut și sub numele de Cloșca cu Pui.
Pleiadele, un spectacol impresionant în 2024
Luna va acoperi multe stele din acest roi, creând un contrast vizual impresionant. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2011.
În 2024, vom avea ocazia să vedem acest fenomen de mai multe ori, în lunile august, octombrie și decembrie.
Planetele vecine, Venus și Marte, se vor întâlni pe cer în 22 februarie, înainte de răsăritul Soarelui. Venus este mai strălucitoare și se apropie de Soare, în timp ce Marte se îndepărtează de el. Cele două planete vor fi foarte apropiate una de alta, la ora 6:00
Fenomene planetare în 2024
Marte va avea și alte întâlniri interesante cu alte planete, cum ar fi Saturn, Jupiter și Neptun. Saturn și Marte se vor afla pe aceeași linie imaginară cu Soarele, în 10-12 aprilie, în jurul orei 6:00. În august, vom putea vedea și cum Luna trece peste Saturn, făcându-l să dispară pentru câteva secunde. Acest lucru se va întâmpla în dimineața de 21 august, la ora 6:00. Luna și Saturn vor fi înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer.
Jupiter și Marte se vor apropia la fiecare doi ani, iar în 2024 acest lucru se va întâmpla în 13-16 august, când vor răsări la ora 1.00. Neptun și Marte vor fi foarte apropiați pe 29 aprilie, dar Neptun nu se vede cu ochiul liber, ci doar cu un binoclu sau un telescop, la ora 5:00.
Luna ne va mai oferi și alte surprize, cum ar fi eclipsele parțiale, când va intra în umbra Pământului. Una dintre ele va avea loc în 18 septembrie, cu două ore înainte de apusul Lunii. Luna nu se va înroși prea mult, deoarece nu va fi complet în umbră. O altă eclipsă va fi în 22 august, când Luna va acoperi planeta Neptun, la miezul nopții. Pentru a vedea acest fenomen, avem nevoie de un binoclu sau un telescop.
Fenomenul anului: o cometă va fi vizibilă
În aprilie, vom avea și oaspete rar, o cometă care revine la Soare după 71 de ani. Este vorba de cometa 12P/Pons-Brooks, care poate erupe și își poate schimba strălucirea.
Cometa se va vedea cel mai bine în perioada 1-15 aprilie, când va fi aproape de planeta Jupiter. Cometa anului este C/2023 A3, care va apărea de după Soare în octombrie. Cometa va fi la cea mai mică distanță de Soare în 24 septembrie, dar va străluci cel mai mult când va fi aproape de Pământ, la începutul lui octombrie. Cometa va fi vizibilă la apusul Soarelui, pe 12 octombrie.
Saturn va fi în cea mai bună poziție pentru observații în septembrie. Inelul său va fi aproape de muchie, ceea ce îl face mai greu de văzut. Astronomul Adrian Șonka, de la Observatorul „Amiral Vasile Urseanu” din București, ne-a pregătit un ghid al fenomenelor astronomice majore, pe care le-a prezentat pe blogul său.