În această seară (duminică 28 martie 2021) luna va părea pe cer mai strălucitoare și mai mare decât de obicei. Fenomenul „superluna” este primul de acest fel din această primăvară și are loc la ora 20.48.
Fenomen spectaculos. Luna, satelitul natural al Pământului, va putea fi observată pe 28 martie mai strălucitor şi cu până la 29% mai mare decât de obicei, fenomen cunoscut sub numele de „superlună”.
Luna se va afla la 180° faţă de Soare şi va fi iluminată complet de acesta. Totodată, ea va răsări după ce Soarele a apus şi va apune după ce Soarele va răsări. Luna va putea fi observată pe cer pe tot parcursul nopţii.
Luna plină din martie este cunoscută în cultura populară americană ca „luna viermilor” pentru că, odată cu căldura de la începutul primăverii, vietăţile mărunte ale pământului încep să iasă la suprafaţă, potrivit News.ro.
Când are loc fenomenul de „superlună”
Fenomenul din această seară, de „superlună”, are loc când este lună plină și, în același timp, când Luna se află la perigeu, punctul cel apropiat de Pământ în traiectoria sa pe orbită. Aceste două condiții îndeplinite cumulat fac ca satelitul natural al Pământului să pară cu 15% mai mare și cu 30% mai luminos decât în mod normal.
Luna viermilor (Luna plină din martie) a fost, anul trecut, în 9 martie.
Satelitul natural al Terrei se va afla la cea mai mica distanţă faţă de Terra din întregul an, la 357.040 de kilometri.
Cu ce este asociat fenomenul
Fenomenul, în cadrul căruia astrul ceresc are un aspect ieşit din comun, este adeseori asociat în credinţa populară cu stigmatul unor dezastre naturale, precum cutremure, tsunami, inundaţii, taifunuri şi cicloane.
Cercetătorii NASA susţin că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi apropierea Lunii de Terra, spunând că în timpul fenomenului de SuperLună, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate, Terra aflându-se între Lună şi Soare.