Baza de cercetare Vernadsky, din Antarctica. Oamenii de știință au descoperit acolo zăpadă roșie, un fenomen cu totul neobișnuit, mai ales pentru această regiune.
I se mai spune și „Zăpada de zmeură”, scrie The Independent. Omătul de la Baza de cercetare Vernadsky, din Antarctica, a devenit roșu, după cum se poate observa din imaginile publicate pe pagina de Facebook a Ministerului Educației din Ucraina.
Explicația găsită de oamenii de știință este aceea că asistăm la un fenomen cauzat de algele microscopice în lunile de vară din Antarctica. Aceste microorganisme sunt acoperite cu un strat roșu de caroten, ceea ce le asigură o protecție împotriva razelor ultraviolete, dar în același timp le conferă și o culoare roșiatică.
Cercetătorii spun că aceste alge pot supraviețui la temperaturi foarte scăzute, chiar și în perioada iernilor arctice. Ele prind viață imediat ce se intră în vara polară, între lunile octombrie și februarie.
Un fenomen misterios a avut loc și în România, pe 21 noiembrie 2019, când în curtea unei familii din Târgu Frumos (jud.Iași) a căzut o bucată de gheață albastră. La impactul cu solul, gheața care cântărea mai bine de un kilogram s-a spart în mai multe fragmente.