Fenomen ireal provocat de frigul extrem. Marea Neagră a început “să fiarbă”. Minimă record, înregistrată la Întorsura Buzăului

Fenomen ireal provocat de frigul extrem. Marea Neagră a început “să fiarbă”. Minimă record, înregistrată la Întorsura Buzăului

Din cauza temperaturilor extrem de scăzute, Marea Neagră pare că a început să fiarbă. Este un fenomen unic, ce apare o dată la câţiva ani, cauzat de diferenţa de temperatură dintre apa mării şi exterior.

Chiar dacă afară era ger, spectacolul oferit de mare a scos localnicii pe faleza de la Cazino.

„E superbă, cel puțin acum cu aburii. E prima dată când o văd în genu ăsta”, a declarat un trecător pentru digi24.ro

Specialiştii spun că fenomenul se numeşte „ceaţă de rouă” şi se produce foarte rar. Aburii pe care îi vedeți în imagini se formează din cauza diferenței mari de temperatură dintre apa mării și cea din aer. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Săptămâna trecută joi temperatura apei era foarte ridicată pentru această perioadă, 3,9 grade, iar astăzi a ajuns la 0,5 grade și acest lucru explică acest fenomen care este firesc și normal, dar totuși rar la litoralul românesc al Mării Negre”, precizează Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare Constanța.

În acelaşi timp, stația meteo din Întorsura Buzăului a înregistrat marți dimineață cea mai scăzută temperatură din această iarnă, minus 32 grade Celsius.

Potrivit meteorologului de serviciu, Viorica Ienea, minima a fost înregistrată în jurul orei 7,30, după care temperatura a început să crească ușor.

"A fost o noapte extrem de geroasă. Temperaturile au oscilat între minus 27 și minus 30,5 grade Celsius toată noaptea. Minima a fost de minus 32 de grade Celsius la ora 7,30 dimineața, iar în jurul orei 8,00 a urcat la minus 31,8 grade", a declarat, pentru AGERPRES, Viorica Ienea.

Potrivit prognozei meteo, este posibil să ningă începând de miercuri, prin urmare gerul se va mai domoli.

Meteorologii spun că este una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani din cauza temperaturilor extrem de scăzute care s-au menținut zile și nopți la rând. În ajunul Anului Nou, la Întorsura Buzăului, mercurul termometrelor a coborât până la minus 24,2 grade Celsius, iar de atunci nu s-au mai înregistrat valori pozitive.

Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol în județul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005, la Întorsura Buzăului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.