Fenomen alarmant la nivel mondial. De ce tot mai multe animale sunt abandonate

Sursa: arhiva EVZ

Tot mai multe animale de companie sunt abandonate de proprietari. Acest lucru se întâmpla din cauza majorării ratei inflației și facturilor la energie. Aceste lucruri cresc costul vieții peste tot în lume.

Peste 21 de milioane de animale de companie sunt în Regatul Unit. În acest context, autoritățile sunt îndemnate să înființeze un fond de criză pentru a-i ajuta pe proprietarii acestora să nu le abandoneze. Totuși, 13% dintre proprietari au fost forțați să abandoneze animalele pe care le aveau pentru că nu mai puteau aveau grijă de ele. Acest lucru s-a întâmplat din cauza creșterii facturilor la energie și a ratei inflației. În cel mai mare pericol se află pisicile.

Organizațiile caritabile raportează un număr în creștere de pisici și câini care le-au fost predate în acest an, pe fondul traiului tot mai scump. „Până acum, în anul 2022 am primit 42.318 de solicitări de predare”, a spus un purtător de cuvânt. Este important de precizat că mai mult de jumătate dintre adulții din Marea Britanie dețin un animal de companie, 27% dețin câini și 24% dețin pisici.

Ungurii renunță la animalele de companie

De asemenea, și în Ungaria au fost înregistrate mai multe abandonuri. Multe persoane au motivat că au întâmpinat mai multe dificultăți. Printre acestea se numără prețurile mari la energie și costurile ridicate ale serviciilor veterinare. Multe persoane au fost nevoite să își abandoneze animalele pentru că aveau probleme de sănătate. Acesta este și cazul lui Chelsy care suferă de o boală imunitară.

Kinga Schnedier este purtătorul de cuvânt al adăpostului unde a fost adusă Chelsy. Aceasta a explicat că „Lista noastră de animale returnate este extrem de lungă. Întotdeauna au existat animale adoptate returnate, dar acum, numărul lor a crescut foarte mult. În toate cazurile, principalele motivații sunt dificultățile cu care se confruntă din cauza prețurilor la energie, costurilor ridicate ale serviciilor veterinare și a faptului că oamenii emigrează pentru a-și găsi joburi mai bune”.

Cu toate acestea, nu numai proprietarii sunt cei care suferă din cauza creșterilor de prețuri. Adăposturile se confruntă cu propriile lor costuri mărite. Prețurile alimentelor pentru animalele de companie au crescut cu 30 până la 50%. În același timp, donațiile au scăzut. „Acum trăim de la o zi la alta aici. Trebuie să ne gândim greu dacă putem găzdui un animal, dacă putem finanța tratamentul medical al unui animal”.

Americanii returnează animalele de companie pe care le-au adoptat

Americanii au returnat 40% dintre câinii care au fost adoptați de la adăpost în acest an au venit din cauza constrângerilor financiare ale stăpânilor. În acest context, adăpostul din Kansas, KC Pet Project, se așteaptă să primească un număr record de animale de companie în acest an. Este vorba de 15.000 de patrupede în comparație cu aproximativ 10.000 în medie în ultimii ani

Un alt adăpost din New York City, Animal Care Centers of NYC, a primit 4.567 de animăluțe în 2022, cu 22% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. „Din cauza economiei, mulți oameni trebuie să se mute. Și-au pierdut locul de muncă sau nu își mai permit creșterea cu 30% a chiriei – acesta este unul dintre cele mai mari motive pentru care oamenii trebuie să-și predea animalul.”, explică Katy Hansen, directorul de marketing și comunicare al adăpostului”.

Adăposturile sunt pline de animale

Adăposturile de animale s-au umplut în Franța. Abandonul câinilor a crescut în 2022. În același timp, numărul oamenilor care adoptă animale s-a micșorat deoarece ei nu își mai permit să-și asume cheltuieli precum facturile veterinare. Peste 100.000 de animale sunt abandonate în Franța în fiecare an, în special în lunile iunie și iulie. Grupul de protecție a animalelor a precizat că toate cele 63 de adăposturi sunt complet pline.

Stéphane Lamart, președintele asociației animale din aceeași zonă, a spus că și costurile serviciilor veterinare au un rol în nivelurile ridicate de abandon. El a mai adăugat că sterilizarea unei pisici costă 300 de euro, iar un câine de la 500 la 600 de euro. Așadar, această sumă este considerabilă pentru o familie.

O situație similară este întâlnită și în Australia, unde oamenii trebuie să aleagă dacă își vor hrăni „animalele, fie copiii. Pentru unii oameni, din păcate, s-a ajuns la această situație”. Suzana Talevski este la curent cu acest lucru. Adăpostul ei Lost Dogs' Home, din Melbourne, are grijă de sute de animale de companie. În plus, numărul lor crește zilnic, informează BBC.