De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Ipotezele cercetătorilor

Sursa foto: Unsplash

Femeile trăiesc în medie mai mult decât bărbații. În anul 2021, speranța de viață medie a femeilor la nivel mondial a fost de 73,8 ani, în timp ce pentru bărbați a fost de 68,4 ani. În România, în același an, speranța de viață pentru femei a fost de 76,6 ani, iar pentru bărbați a fost de 69,2 ani.

Specialiștii au încercat să găsească explicații pentru discrepanța în speranța de viață între sexe, folosind studii care au analizat starea de sănătate a femeilor și bărbaților de-a lungul întregii vieți. Există diverse motive posibile pentru care femeile au tendința să trăiască mai mult decât bărbații. Unele sunt legate de diferențele genetice dintre sexe, iar altele derivă din modul diferit în care femeile și bărbații își trăiesc viața de zi cu zi. Iată câteva motive datorită cărora femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

Diferența de înălțime între femei și bărbați

O explicație posibilă pentru disparitatea în durata de viață între femei și bărbați poate fi dată de diferențele în înălțimea lor. Cu cât un corp este mai mare, cu atât există un risc mai mare de apariție a anomaliilor din cauza unui număr crescut de procese de multiplicare celulară.
În plus, metabolismul este mai intens, ceea ce poate duce la o uzură mai rapidă a organelor și sistemelor.
Un studiu efectuat de Universitatea din Bath a arătat că acest fenomen este întâlnit și în rândul altor specii de mamifere. Analizând 101 specii, cercetătorii au constatat că în 60% dintre acestea, femelele trăiesc în medie cu 18% mai mult decât masculii.

Femeile au structura hormonală diferită

Sexul feminin se caracterizează prin prezența în cantități semnificative a estrogenului. În timp ce sexul masculin are ca hormon principal testosteronul. Unul dintre beneficiile principale ale estrogenului este protecția suplimentară pe care o oferă femeilor împotriva bolilor cardiovasculare.

Această protecție se diminuează abia după intrarea în perioada de menopauză, conferind astfel femeilor un avantaj mediu de protecție de 10 ani în fața acestor afecțiuni în comparație cu bărbații. Riscul bolilor cardiovasculare crește mai ales după vârsta de 40 de ani. Potrivit cercetărilor, înainte de menopauză,femeile au un risc de 3 ori mai mic de a dezvolta o boală cardiovasculară decât bărbații.

De asemenea, estrogenii influențează distribuția grăsimilor în organismul femeilor într-un mod diferit față de bărbați: țesutul adipos este predominant subcutanat la femei, în timp ce la bărbați este localizat în zona abdominală. Această distribuție viscerală a grăsimilor reprezintă un factor de risc crescut pentru bolile de inimă și ale vaselor de sânge.

Lobul frontal se dezvoltă diferit

De-a lungul timpului, experții au observat că ritmul de dezvoltare a lobului frontal al creierului, responsabil pentru evaluarea riscurilor și luarea deciziilor, este mai lent la bărbați decât la femei. Acest lucru ar putea explica implicarea mai mare a bărbaților în situații riscante, cum ar fi accidentele sau actele de violență, care sunt mai frecvente în rândul acestora. De asemenea, această diferență poate contribui la adoptarea unor obiceiuri de consum periculoase, cum ar fi fumatul sau consumul de alcool, care sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.

Bolile pe care le fac femeile sunt mai puțin periculoase

Sursa foto: Pixabay

Experții care studiază diferențele în speranța de viață între sexe au observat că, deși femeile trăiesc în medie mai mult decât bărbații, nu sunt neapărat mai sănătoase. Ele tind să aibă mai multe episoade de boală și să petreacă mai mult timp sub îngrijirea medicală decât bărbații.

Acest lucru evidențiază paradoxul morbidității și mortalității, în care femeile sunt mai predispuse la boli cronice precum artrita sau migrenele, care nu sunt letale. În schimb, bărbații sunt mai susceptibili la boli cardiovasculare grave, fapt explicat în parte de structura hormonală și de obiceiurile de viață.

Neglijarea sănătății și lipsa de vizite regulate la medic contribuie la această disparitate. Factori precum obezitatea, lipsa de activitate fizică, nivelurile ridicate de colesterol și tensiune arterială, fumatul și consumul excesiv de alcool cresc riscul de boli cardiovasculare.

În ceea ce privește cancerul, bărbații sunt mai expuși decât femeile, cu unul din doi bărbați susceptibili să dezvolte cancer în timpul vieții, față de una din trei femei. Această diferență poate fi atribuită unor factori genetici și de stil de viață.

Un studiu de la Harvard TH Chan School of Public Health a constatat că fumatul, mai frecvent întâlnit la bărbați, este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și cancer pulmonar.

Femeile acordă mai multă îngrijire sănătății mentale

Aceste diferențe se datorează în primul rând faptului că femeile au de obicei un cerc social mai extins și mai multe conexiuni sociale decât bărbații. Un studiu anterior realizat la Universitatea Brigham Young a arătat că persoanele care au relații sociale puternice prezintă un risc cu 50% mai mic de deces decât cei care se izolează.

În același timp, bărbații sunt adesea mai predispuși să se izoleze social. Deși depresia este mai răspândită în rândul femeilor, riscul de sinucidere rămâne mai mare la bărbați. Aceasta se datorează posibil faptului că bărbații nu solicită ajutor la timp din cauza normelor culturale, care încă fac din discutarea problemelor mentale și solicitarea asistenței un tabu.

De asemenea, femeile sunt mai atente în ceea ce privește sănătatea fizică. Și au tendința de a merge regulat la medic. Spre deosebire de bărbați, care evită deseori programele de screening anuale.

Femeile au doi cromozomi X, iar bărbații doar unul

Diferențele în structura genetică dintre sexe ar putea oferi o explicație pentru disparitatea în speranța de viață. Femeile, având doi cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul.

Această diferență genetică are repercusiuni asupra modului în care organismul gestionează mutațiile sau anomalii genetice. Femeile au capacitatea de a compensa eventualele mutații de pe un cromozom X cu informația genetică intactă de pe celălalt cromozom. În schimb, bărbații, având doar un cromozom X și unul Y, nu beneficiază de această compensare. Ceea ce ar putea explica un sistem imunitar mai slab și un risc crescut de mutații genetice.

Aceste diferențe genetice pot contribui la un risc mai mare de tulburări de dezvoltare și la o speranță de viață mai scurtă pentru bărbați.

De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Sursă foto: Unsplash

Care este soluția bărbaților pentru a avea o speranță de viață mai mare?

În ceea ce privește structura genetică și hormonală, nu există posibilitatea de intervenție în prezent, însă adoptarea unui stil de viață sănătos este la îndemâna fiecăruia și este recomandată, în special pentru cei cu istoric familial de boli cardiovasculare, diabet sau cancer.

Pentru a-și crește speranța de viață, bărbații ar trebui să adopte câteva obiceiuri simple, care pot reduce riscul de deces. Printre cele mai importante se numără:

  • menținerea greutății optime și eliminarea excesului ponderal, în situația în care acesta se instalează;
  • adoptarea unei diete echilibrate, pe bază de pește, vită, curcan, legume, fructe, cereale integrale, nuci și leguminoase;
  • combaterea sedentarismului prin adoptarea unui program de mișcare regulată (cel puțin 150 de minute săptămânale de mișcare susținută);
  • combaterea stresului și adoptarea unor programe de relaxare, după perioade de stres intens;
  • repectarea unui program optim de somn;
  • vizita anuală la medic pentru analize de sânge și investigații care pot pune în evidență de exemplu valorile crescute ale colesterolului și tensiunii arteriale;
  • evitarea fumatului, excesului de alcool și a substanțelor interzise;
  • evitarea izolării și cultivarea relațiilor sociale de calitate.