Femeile sunt noua țintă a talibanilor din Afganistan: ”Indiferent ce am face, ne vor omorî”

Sursa: Arhiva EVZ

Pe măsură ce trupele NATO se pregătesc să plece, temerile femeilor din fiecare oraș încep să crească. „ Aud țipete. Mă trezesc țipând și eu. Urlu din cauza a ceea ce văd. Strig din cauza fricii că la un moment dat, vor veni și după mine să mă omoare.”, a spus Rokiya Ahmedi.

Nimeni nu poate garanta că atacul de luna trecută asupra liceului Sayed al-Shuhada din vestul Kabulului, nu va fi repetat. Cel puțin 85 de studenți, majoritatea fiind fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani, au murit din cauza acestor atrocități.

În timpul în care soldații trupelor NATO se pregătesc să părăsesacă Afganistanul, atacul asupra comunității Hazara din cartierul Dasht-e-Barchi din Kabul, a continuat, făcând parte dintr-o campanie de teroare. Începând cu mijlocul lunii mai, cel puțin cinci atacuri cu bombă au ucis zeci de oameni din capitala afgană. Majoritatea victimelor au fost femei tinere.

" Ne simțim ca și cum comunitatea Hazara ar fi atacată în mod intenționat", a spus Abul Fazl Rezayee, în vârstă de 27 de ani, a cărui logodnică a fost ucisă pe 12 iunie, atunci când microbuzul care o ducea acasă, a fost transformat într-o minge de foc.

Fatima Mohammed avea 23 de ani când a murit, arsura fiind atât de mare, încât familia ei a fost pusă în ipostaza de a o identifica cu ajutorul unui dinte rămas în urma incendiului. „ Sălile în care sunt organizate nunțile sunt bombardate, la fel și școlile sau spitalele”, a adăugat Rezayee.

“Ne omoară chiar și când sunt americanii aici”

Hazara reprezintă cel de-al treilea grup etnic ca mărime din întreaga țară. Din punct de vedere istoric, aceștia au suferit din cauza grupurilor etnice, mii de oameni fiind uciși într-o serie de masacre în 1998. La începutul acestei luni, Shaharzad Akbar, șeful Comisiei Afgane pentru Drepturile Omului, a cerut ONU să înceapă o investigație internațională asupra crimelor, sugerând că această campanie ar putea constitui un genocid.

„ Indiferent ce am face, ne vor omorî”, a spus Hanifa Attayee, în vârstă de 60 de ani, a cărei fiică, Parwin, în vârstă de 23 de ani, a fost ucisă în atacul asupra unei școli, din octombrie 2020. „Ne omoară chiar și când sunt americanii aici. Suntem îngroziți de ce se va întâmpla cu noi în momentul în care americanii vor pleca.”

Prezența din ce în ce mai mare a talibanilor în Afganistan trezește temerea că multe femei ar putea pătimi de pe urma atacurilor care vor urma. În rândul tinerilor din vestul Kabulului există suspiciunea că o educație bună ar putea reprezenta un motiv destul de bun pentru a fi uciși.

„ Ne-am străduit să obținem o educație cât mai bună, dar la ce ne folosește dacă tot ceea ce se dorește este să fim uciși”, a spus Sayeed Mahdi Mussawi, în vârstă de 21 de ani, a cărei soră Tayyiba Mussawi, în vârstă de 23 de ani, a murit în explozia microbuzului, a spus Times.