Femeile în sevraj! Marele boom al cosmeticelor şi pilulelor create pentru a face pielea mai albă

Femeile în sevraj! Marele boom al cosmeticelor şi pilulelor create pentru a face pielea mai albă

Mai multe studii relatează despre femeile din Africa visează să semene din ce în ce mai mult cu canoanele frumuseţilor europene, încât cheltuie sume mari în produse pentru albirea pielii.

E un fenomen care apare din ce în ce mai răspândit în diferitele părţi ale Africii, întâlnit mai ales în marile oraşe ale continentului negru  şi care, după cum spun multe asociaţii care se ocupă de problemă, constituie o plagă deloc de neglijat pentru femei: apropierea din ce în ce mai mult de canoanele estetice europene.  

Un principiu din ce în ce mai dus la extrem, care se referă nu  numai la îmbrăcăminte, ci şi la culoarea pielii 

Ei, bine, da! În Africa este un boom al cosmeticelor şi pilulelor create pentru a face femeile africane mai albe. Este vorba de o adevărată  şi neliniştitoare goană pentru decolorarea pielii fetelor adolescente, dar şi a mamelor acestora, disperate să intervină cu orice tip de produs pentru a fi cât mai puţin negre. Se înregistrează situaţii în care anumite femei gravide iau pilule pentru a naşte propria fiică cu o culoare mai deschisă a pielii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un obicei aberant din punct de vedere etic, dar şi periculos sub profilul sănătăţii

Diverşi medici din Lagos, de exemplu, au de a face cu sosiri la urgenţe a unor fete cu arsuri şi daune provocate de creme şi alte produse înălbitoare. Chiar în metropola nigeriană, Lagos, lunile trecute fotomodelul Blac Chyna, printre cele mai faimoase de pe continent, ajunge în centrul bârfelor mediatice fiindcă promovează o gamă de produse pentru albirea pielii.

O alarmă care pleacă de la marea metropolă nigeriană până la Accra în Ghana,dar şi la Pretoria şi Johannesburg în Africa de Sud. Chiar aici, la naţiunea al cărui simbol este Nelson Mandela şi care ani de zile a luptat pentru emanciparea populaţiei de culoare, foarte multe femei sunt într-o căutare febrilă a acelor produse cosmetice pentru albire.

O modă macabră, care implică atât femeile cu stare materială bună, dar şi pe cele cu câştiguri medii

În Nigeria, de exemplu, unde fenomenul este cel mai răspândit, diverse asociaţii de medici subliniază gravitatea situaţiei şi arată numărul din ce în ce mai mare de femei cu grave probleme de sănătate din pricina folosirii produselor pentru albire. Această modă se răspândeşte mai ales pe reţelele de socializare, pe Instagram de exemplu, anumite tinere ''influencer'' africane arată care produse trebuie folosite şi care sunt metodele de aplicare pentru a deveni mai albe. O modă care pune probleme de altă natură: tot în Nigeria, un tub de cremă de albit costă cât salariul mediu al unui angajat.

Puţine îşi pot permite acea cremă şi astfel înfloreşte piaţa produselor contrafăcute

Rezultatul este că sute de fete nigeriene şi nu numai, au la îndemână creme şi pilule, produse periculoase, necertificate conţinând substanţe toxice care riscă să creeze probleme, mai ales asupra sănătăţii. În Africa de Sud, zilele trecute, a făcut senzaţie publicarea unui studiu al British Journal of Dermatology, din care reiese că o femeie din trei din oraşul de coastă Durban, foloseşte produse de albire interzise de guvern, potrivit Il Giornale. Un fenomen îngrijorător şi în continuă creştere, o exasperare a dorinţei de omolgare a canoanelor estetice universale, care fac să se ruşineze de propria piele neagră mii, de fete africane. O situaţie de neimaginat până în urmă cu câţiva ani, asupra căreia diverse asociaţii aprind reflectoarele cerând guvernelor respective africane să intervină de urgenţă.