„Femeile, reduse la mașini de făcut copii”

Două proiecte de lege în vederea relansării natalităţii în Iran riscă să reducă femeile la 'maşini de făcut copii', a denunţat miercuri Amnesty International (AI), făcând apel la autorităţile iraniene să 'rupă' aceste texte, informează AFP.

Proiectul de lege 'privind populaţia şi glorificarea familiei', ce urmează să fie examinat de parlament, va face mai dificil accesul la un loc de muncă pentru femeile incapabile sau care nu doresc să aibă copii, în condiţiile în care va obliga societăţile publice şi private să angajeze în primul rând, în anumite funcţii, taţi căsătoriţi, apoi bărbaţi căsătoriţi fără copii şi mame căsătorite, potrivit AI.

De asemenea, noua lege va face procedura divorţului mai complicată şi va limita acţiunea poliţiei şi a justiţiei în conflictele de familie, deschizând calea spre un risc crescut de acte de violenţă domestică.

Un alt text menit să 'împiedice declinul populaţiei' urmează să interzică sterilizarea şi să blocheze informaţiile şi accesul la contracepţie, în condiţiile în care avortul este interzis în Iran, exceptând cazuri particulare. Textul a fost votat de deputaţi în iunie 2014, însă amendamente sunt în curs de a fi discutate.

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut anul trecut autorităţilor să ia măsuri pentru a creşte numărul de naşteri, în scopul dublării populaţiei de la 77 de milioane cât se cifrează ea în prezent la 150 de milioane în următorii 50 de ani.

Responsabilii iranieni sunt îngrijoraţi, de asemenea, de riscul îmbătrânirii populaţiei.

În Iran, studentele sunt majoritare, însă doar 10% din populaţia activă de sex feminin lucrează, potrivit statisticilor oficiale.

Într-un raport publicat miercuri şi intitulat 'Vei procrea: atac împotriva drepturilor sexuale şi reproductive ale femeilor', Amnesty International denunţă cele două texte ale legii, care 'lovesc dur în drepturile fundamentale ale femeilor'.

'Autorităţile încearcă deja să controleze ceea ce poartă femeile din Iran, unde muncesc şi ce studiază ele. Acum, ele se amestecă în viaţa lor privată şi încearcă să le controleze corpul şi să le spună câţi copii trebuie să aibă', a comentat Hassiba Hadj Sahraoui, directoare-adjunctă a Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

'Cele două proiecte de lege trebuie să fie rupte şi fondurile pentru garantarea planning-ului familial de calitate trebuie să fie restabilite', a conchis Hassiba Hadj Sahraoui.