Femeile din Europa sunt plătite mai prost decât bărbații. România face excepție

Salariu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Lucrătoarele europene erau plătite în 2019 cu 14,1% mai puțin decât bărbații. Dar există mai multe diferențe între țările europene.

În ultimele decenii, în Europa, femeile au fost mai ușor integrate la locul de muncă, iar motivele sunt foarte bine întemeiate. Percepția oamenilor s-a schimbat, iar nivelul de educație, vârsta și integrarea imigranților pe piață au jucat un rol important.

Femeile sunt plătite mai prost decât bărbații

Cu toate că femeile sunt mai acceptate la diverse firme, diferența de salarizare care le separă de bărbați a fost și rămâne ridicată. În Italia, România și Luxemburg, doamnele și bărbații au salarii egale, diferența de salarizare fiind foarte mică, sub 5%. În schimb, Estonia, Letonia și Austria se află la cealaltă extremitate, cu diferențe de peste 20%.

Aceste diferențe nu țin cont de caracteristicile individuale ale angajaților (vârsta, studiile, experiența anterioară etc.) care afectează salarizarea. Femeile și bărbații muncesc în egală măsură, dar suma de bani primită nu este asemănătoare.

Ce joburi poți să ai fără BAC în 2021, în România

Comparativ cu un deceniu în urmă, Europa nu a schimbat nimic între diferențele dintre femei și bărbați. Media europeană a scăzut cu doar 1,7 puncte procentuale din 2010 (de la 15,8% la 14,1%). În majoritatea țărilor europene există aceeași reducere marginală a decalajului salarial între 2010 și 2019,doar Slovenia, Polonia, Croația, Lituania, Letonia a făcut schimbări.

Grecia este o altă țară în care diferențele salariale sunt mici. În 2018, grecoaicele erau plătite cu 10,4% mai puțin decât angajații bărbați, un procent care a scăzut semnificativ față de 2010 (15,8%). Totuși, aici foarte puține femei lucrează, comparativ cu alte locuri din Uniunea Europeană.

Diferențele între salarii variază în UE, cele mai mari fiind înregistrate în 2019 în Estonia (21,7%), Letonia (21,2%), Austria (19,9%), Germania (19,2%), Cehia (18,9%), Slovacia (18,4%) și Ungaria (18,2%). Cele mai reduse procente se întâlnesc în Polonia (8,5%), Slovenia (7,9%), Belgia (5,8%), Italia (4,7%), România (3,3%) și Luxemburg (1,3%). O altă diferență dintre femei și bărbați este că acestea sunt nevoite să își întrerupă cariera în timpul sarcinii sau după nașterea unui copil, potrivit in.gr.