Femeile care se pensionează acum sunt mai predispuse să bea alcool decât mamele și bunicile lor. Studiu
- Alexandru Sălăvăstru
- 7 aprilie 2024, 21:45
Între 1999 și 2020 a existat o creștere de 237% a deceselor legate de alcool în rândul persoanelor de peste 55 de ani. Mai mult decât atât, stresul pandemiei a înrăutățit situația.
SUA se confruntă cu o criză de sănătate publică
Criza nu respectă statutul social, cei bogați fiind cel puțin la fel de vulnerabili. Analiștii au avertizat că țara se confruntă cu o criză de sănătate publică pe măsură ce persoanele de peste 55 de ani „blochează” sistemul medical.
Consumul de alcool a atins un nivel maxim în SUA în 1980, când generația „boomers” era în floarea vârstei.
Dar, în loc să se reducă, americanii mai în vârstă par să își dubleze obiceiurile proaste din tinerețe. Consumul excesiv de alcool în această categorie de vârstă a crescut cu 40 % în cei 15 ani până în 2018.
Iar femeile reduc rapid decalajul față de bărbați atât în ceea ce privește consumul de alcool.
Cantitatea de alcool băută de bărbații mai în vârstă a crescut cu 0,7% pe an între 1997 și 2014
În rândul femeilor, această cantitate a crescut cu 1,6%:
„Populația anilor '80 este o generație consumatoare de substanțe”, a declarat pentru New York Times Keith Humphreys, psiholog și cercetător la Stanford.
El a precizat că femeile din generația Boomers au intrat în număr mare la locul de muncă într-o perioadă în care consumul de alcool era în centrul culturii și oamenii aveau mai multe venituri disponibile.
„Contrar stereotipurilor, persoanele din clasa medie superioară, educate, sunt mai predispuse la consumul de alcool”, a explicat el, potrivit Daily Mail.
Femeile care se pensionează acum sunt mai predispuse să bea decât mamele și bunicile lor
Mai mult de 178.000 de americani au fost uciși de alcool în 2021, un salt de aproape o treime în doar doi ani. 38% dintre ei aveau peste 65 de ani.
Experții se tem că adevăratul număr de victime ale pandemiei încă nu a fost înregistrat.
Decesele direct atribuibile alcoolului, vizitele la urgențe și vânzările de alcool pe cap de locuitor au crescut vertiginos odată cu intrarea în vigoare a restricțiilor COVID.
Un sondaj realizat în mai 2020 a constatat că unul din 10 adulți în vârstă bea mai mult în fiecare săptămână decât înainte. Șansele de creștere a consumului erau de două ori mai mari dacă un respondent raporta singurătate. De asemenea, șansele creșteau și mai mult dacă avea simptome de anxietate sau depresie.
Dacă cineva le avea pe toate trei - singurătate, anxietate, depresie - era de 3,8 ori mai probabil să bea mai mult.
Avertismentul experților în privința consumului de alcool
Experții se tem că persoanele care îmbătrânesc ar putea să nu fie conștiente de riscuri. Organismul lor nu mai poate face față alcoolului la fel de bine ca înainte:
„Cantități echivalente de alcool au consecințe mult mai dezastruoase pentru adulții mai în vârstă”, a declarat doctorul David Oslin. Acesta este cercetător la Veterans Affairs Medical Center din Philadelphia.
Specialiștii spun că persoanele în vârstă se complac în a bea în timp ce se află sub influența medicamentelor. Aceste medicamente sunt în principal folosite pentru a face față afecțiunilor legate de vârstă.