O femeie din Tulcea, bătută în repetate rânduri de fostul ei soț, a formulat o plângere la CEDO în care descria cum a fost abandonată de autorități în situația extremă în care se afla. CEDO a găsit statul român vinovat în acest caz și a dispus acordarea a 10.000 de euro despăgubiri.
Victimele violenței domestice pot lua bani de la statul român dacă acestea fac dovada că nu au fost protejate. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului obligă acum statul român să-i plătească unei femei, Gina Aurelia Buturugă, despăgubiri de 10.000 de euro.
Pe larg, Gina Buturugă a sesizat CEDO în decembrie 2013, formulând o plângere împotriva fostului ei soț, care a bătut-o și a amenințat-o cu moartea. O lună mai târziu, femeia a revenit cu o nouă plângere în care descria cum a fost bătută din nou de soțul care, printr-o ploaie de pumni, a încercat să o oblige să renunțe la prima plângere făcută.
Cele două plângeri au fost doar finalul unui lung șir de sesizări, femeia reclamându-l pe agresor încă din 2014, când a și divorțat de el.
Gina Buturugă susține că a cerut, după divorț, ordin de restricție din cauza comportamentului său violent cât și o percheziție electronică, spunând că fostul soț i-a spart conturile de pe rețelele sociale și i-a copiat conversații private, documente și fotografii. În septembrie 2014 a făcut o nouă plângere, pentru violarea corespondenței.
Uluitor, Parchetul din Tulcea a clasat cazul, arătând că, deși fostul soț a amenințat că o ucide, comportamentul lui nu a fost atât de grav încât să constituie o infracțiune. A clasat și plângerea privind violarea corespndenței electronice.
În martie 2014, femeia a obținut în instanță un ordon de protecție, dar chiar și așa, fostul soț a continuat să o agreseze fizic și să-i provoace teamă.
CEDO a analizat dosarul femeii și a ajuns la concluzia că ancheta realizată de autoritățile române, privind violența domestică, a fost de mântuială. Securitatea personală nu a fost asigurată și nici plângerea privind violarea corespondenței nu a fost luată în considerare au fost concluziile Curții, care a decis că statul român a încălcat Articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și Articolul 8 (dreptul la respectarea vieții și corespondenței private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în condițiile în care statul român nu și-a îndeplinit obligațiile și a înderptățit-o pe femeie să obțină 10.000 de euro, daune.