Victimele violenței domestice pot lua bani de la statul român dacă acestea fac dovada că nu au fost protejate. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului obligă acum statul român să-i plătească unei femei, Gina Aurelia Buturugă, despăgubiri de 10.000 de euro.

Pe larg, Gina Buturugă a sesizat CEDO în decembrie 2013, formulând o plângere împotriva fostului ei soț, care a bătut-o și a amenințat-o cu moartea. O lună mai târziu, femeia a revenit cu o nouă plângere în care descria cum a fost bătută din nou de soțul care, printr-o ploaie de pumni, a încercat să o oblige să renunțe la prima plângere făcută.

Cele două plângeri au fost doar finalul unui lung șir de sesizări, femeia reclamându-l pe agresor încă din 2014, când a și divorțat de el.

Gina Buturugă susține că a cerut, după divorț, ordin de restricție din cauza comportamentului său violent cât și o percheziție electronică, spunând că fostul soț i-a spart conturile de pe rețelele sociale și i-a copiat conversații private, documente și fotografii. În septembrie 2014 a făcut o nouă plângere, pentru violarea corespondenței.

Uluitor, Parchetul din Tulcea a clasat cazul, arătând că, deși fostul soț a amenințat că o ucide, comportamentul lui nu a fost atât de grav încât să constituie o infracțiune. A clasat și plângerea privind violarea corespndenței electronice.

În martie 2014, femeia a obținut în instanță un ordon de protecție, dar chiar și așa, fostul soț a continuat să o agreseze fizic și să-i provoace teamă.

CEDO a analizat dosarul femeii și a ajuns la concluzia că ancheta realizată de autoritățile române, privind violența domestică, a fost de mântuială. Securitatea personală nu a fost asigurată și nici plângerea privind violarea corespondenței nu a fost luată în considerare au fost concluziile Curții, care a decis că statul român a încălcat Articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și Articolul 8 (dreptul la respectarea vieții și corespondenței private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în condițiile în care statul român nu și-a îndeplinit obligațiile și a înderptățit-o pe femeie să obțină 10.000 de euro, daune.