Femeile ar putea fi înrolate obligatoriu în armată. Decizia pune țara pe jar

Sursă foto: Freepik.com

Germania. Femeile ar putea fi înrolate obligatoriu în armată, după ce Germania a renunțat la obligativitate în 2011. Recomandarea a fost dată de inspectorul general al forţelor armate germane.

Femeile ar putea fi înrolate obligatoriu în armată. Decizia pune țara pe jar

Inspectorul general al forțelor armate germane a propus ca femeile să fie inclusiv în reintroducerea serviciului militar obligatoriu în scopul "asigurării egalității", conform relatărilor dpa. Germania a abolit serviciul militar obligatoriu în 2011, însă legea permite recrutarea în acest mod în caz de război sau alte tensiuni.

Conflictul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a subliniat din nou vulnerabilitățile armatei germane și a stârnit o discuție intensă despre reinstaurarea serviciului militar obligatoriu.

În luna iunie, ministrul apărării Boris Pistorius a propus planuri pentru un nou tip de serviciu militar, cu scopul de a sprijini creșterea efectivelor armatei.

De ce femeile ar putea fi înrolate obligatoriu în armată

Carsten Breuer, cel mai înalt responsabil militar din armata germană, a subliniat într-o declarație pentru grupul media german RND că serviciul militar obligatoriu, care în prezent este suspendat, se aplică doar bărbaților, dar că el consideră că "egalitatea ar trebui să fie asigurată".

Însă, Breuer a adăugat că introducerea drepturilor egale în acest context necesită o dezbatere politică și socială.Boris Pistorius, ministrul apărării, intenționează să introducă înregistrarea obligatorie pentru tineri, prin care ar trebui să declare disponibilitatea de a efectua serviciul militar și să confirme că sunt capabili să-l îndeplinească. Femeile vor avea și ele capacitatea de a face acest lucru, dar numai dacă vor dori.

armata germania / Sursă foto: Dreamstime

„Serviciul militar selectiv” va fi introdus în Germania

Ministrul a caracterizat conceptul drept un "serviciu militar selectiv", conceput pentru a permite armatei să recruteze doar pe cei "mai adecvați și mai motivați" pentru instruire. Planul nou prevede o perioadă de bază de șase luni de serviciu militar, cu posibilitatea unui serviciu suplimentar voluntar de până la 17 luni.Carsten Breuer și-a exprimat susținerea pentru noul model de recrutare propus de Pistorius. El a subliniat importanța din perspectivă militară a dezvoltării capacităților, în special în ceea ce privește alinierea la planificarea NATO.

Conform înaltului responsabil militar, Germania este un punct central pentru alianța occidentală și necesită peste 400.000 de militari, inclusiv temporari, profesioniști și rezerviști. Pentru a acoperi această cerință, se estimează că sunt necesari aproximativ 100.000 de rezerviști suplimentari, iar noul model de recrutare ar putea ajunge la acest obiectiv, conform lui Breuer. Cu toate acestea, a subliniat el, vor fi necesare și elemente de serviciu militar obligatoriu.

Germania i-ar putea reactiva și pe rezerviști

Liberalii germani au propus recent și reactivarea a 900 de mii de rezerviști. „Trebuie să putem răspunde unui atac rusesc”, spun germanii, potrivit Il Fatto Quotidiano.

În contextul avansului Rusiei în Ucraina, Agnes Strack-Zimmermann, deputata germană din partidul FDP și șefa comisiei parlamentare de apărare, precum și principala candidată a liberalilor la alegerile europene, a propus mobilizarea a sute de mii de rezerviști.

„Putin își pregătește poporul pentru un război împotriva Occidentului. Trebuie să devenim capabili să ne apărăm cât mai repede posibil, să mobilizăm, să înregistrăm și să activăm 900 de mii de rezerviști în Germania”, a spus aceasta ziarelor grupului media Funke.

„Atacul rus împotriva noastră a început deja”, a subliniat deputatul german, referindu-se la războiul cibernetic, la spionaj și la fluxurile de migranți: „Trebuie să înțelegem clar că războiul din Ucraina ne afectează direct”.

Pentru deputatul german, această inițiativă face parte din schimbarea anunțată de cancelarul Olaf Scholz acum doi ani, când a alocat Forțelor Armate o finanțare extraordinară de 100 de miliarde de euro.