Revoltele si extremismul apar acolo unde exista excedent de barbati.
Lipsa acuta de femei cu care se confrunta numeroase tari asiatice joaca un rol important in izbucnirea revoltelor si aparitia de grupari extremiste, relateaza „The Guardian”, citand opinia unor experti.
Acest gen de probleme au aparut pentru prima data in China, pe la 1850, cand, pentru o perioada de 15 ani, o suprafata cat a Germaniei, situata intre Beijing si Shanghai, a fost condusa de rebelii Nian. Cei 50.000 de banditi erau recunoscuti numai pentru talharii si violuri. Ei erau originari din districtul Huai-pei (nordul Chinei), unde foametea din acea perioada a dus la uciderea sistematica a fetelor nou-nascute pentru ca baietii, considerati mai valorosi din punct de vedere economic, sa aiba hrana. Datele arata ca in 1850 erau 129 de barbati la fiecare 100 de femei. Taranii saraci din Huai-pei nu reuseau sa-si gaseasca o sotie, astfel incat ajungeau in cele din urma sa intareasca randurile banditilor. Urmarile se simt si astazi si nu numai in China, ci in toata Asia.
Miresele, lipsa
Presedintele chinez Hu Jintao recunostea ca o populatie atat de numeroasa de „pumni inclestati”, de genul banditilor Nian, constituie una dintre marile amenintari pentru regimul comunist.
Potrivit estimarilor, Asia sufera de lipsa a 100 de milioane de femei. Acum, in China sunt 119 barbati la fiecare 100 de femei, insa in anumite zone dezechilibrul este mai mare decat in 1850. La inceputul acestui an, un raport oficial al autoritatilor chineze estima ca, pana in 2020, unul din zece barbati cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani se va afla in imposibilitatea de a-si gasi o sotie. Profesoara Valerie Hudson, de la Universitatea Brigham Young din SUA, considera ca, pana in 2020, in China va exista un surplus de 28 de milioane de barbati, iar in India unul de 31 de milioane.
Problema este ca oamenii din mediul rural considera ca baietii sunt mai de nadejde decat fetele. In India si China este ceva frecvent ca o femeie sa avorteze daca afla ca ar putea avea o fetita.
Desi in India intreruperile de sarcina din cauza sexului copilului sunt ilegale, practica este tot mai intalnita. In ambele tari, in zonele unde exista un dezechilibru major intre sexe se inre-gistreaza o rata crescuta a criminalitatii. In provinciile indiene Uttar Pradesh si Punjab se inregistreaza cele mai multe infractiuni, iar in China, in Shanghai sau Guangzhou, 90% din infractiuni sunt comise de barbatii necasatoriti.