Femeile din Europa sunt mult mai predispuse la sărăcie decât bărbaţii, cele mai vulnerabile fiind mamele singure, femeile în vârstă şi imigrantele.
După jumătate de secol de la semnarea Declaraţiei de la Beijng cu privire la drepturile femeilor, autorităţile europene consideră că mai este cale lungă până ce prevederile respectivului document să fie respectate în totalitate.
Femeilor singure încă le este greu să se întreţină, mai ales când la mijloc intervin şi copiii. În continuare îşi neglijează starea de sănătate şi se duc la medic foarte rar, întâmpinând dificultăţi, mai ales de ordin financiar, atunci când trebuie să aleagă cele mai bune servicii medicale şi sociale pentru copiii lor.
Tot lipsa banilor sau fondurile insuficiente sunt acelea care le determină pe unele femei să rămână alături de bărbaţi violenţi sau să cadă pradă prostituţiei şi traficului de fiinţe umane. Potrivit oficialilor UE, lipsa de echilibru între bărbaţi şi femei este din ce în ce mai pregnantă în contextual economic actual.
“O treime dintre părinţii singuri trăiesc experienţa sărăciei, iar, dintre aceste familii monoparentale, 80%-90% sunt formate din femei. Aceeaşi situaţie s-a observat şi în cazul vârstnicilor. Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii şi pentru că, în comparaţie cu aceştia, economiile pe care reuşesc să le facă de-a lungul timpului sunt mai mici, ele îşi trăiesc o bătrâneţe plină de privaţiuni”, spune Leanda Barrington, reprezentanta Organizaţiei pentru Femei din Parlamentul European.
- În majoritatea ţărilor membre UE, 17% dintre femei trăiesc în sărăcie, comparativ cu 15% dintre bărbaţi, situaţia fiind similară la 35% dintre familiile monoparentale.
Nici asigurările de viaţă sau concediile de maternitate nu sunt echitabil împărţite între cele două genuri, spun oficialii de la Bruxelles. Tot ei arată că, în şapte dintre ţările membre UE, o femeie este remunerată cu 20% mai puţin decât un bărbat care are aceeaşi pregătire şi ocupă aceeaşi funcţie ca şi ea. Din cauza discrepanţei dintre venituri se ajunge la situaţia în care femeile primesc mai puţini bani la pensionare decât bărbaţii.
Stereotipiile fac diferenţa În prezent, numai 36,8% dintre europencele cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani sunt angajate, în comparaţie cu 55% dintre bărbaţi. De asemenea, de patru ori mai multe femei decât bărbaţi au joburi cu jumătate de normă, contracte de muncă pe termen determinat sau lucrează fără contract de muncă. Din această cauză, un sfert dintre femeile cu vârste de peste 65 de ani trăiesc în sărăcie, comparativ cu doar 16% dintre bărbaţi.
Potrivit raportului UE, dat publicităţii cu ocazia “Anului European de Combatere a Sărăciei şi Excluziunii Sociale”, discrepanţele dintre genuri ar implica numeroase cauze, printre care stereotipiile, care încep încă de la vârsta şcolară. Astfel, fetiţele sunt îndrumate să aleagă acele forme de învăţământ sau specializări care sunt percepute ca destinate femeilor, precum, asistente medicale, educatoare sau casiere. Aceste profesii fac parte dintre cele slab remunerate.
În plus, femeile care ajung în medii competitive se lovesc de acel “perete de sticlă” care le împiedică să acceadă în posturi de conducere. De asemenea, la toate categoriile de vârste, femeile sunt supuse, în urma divorţului, unui risc mai mare de sărăcie decât bărbaţii.
“Este încă prea devreme să ne pronunţăm cu privire la dimensiunile efectelor pe care recesiunea le are asupra bărbaţilor şi femeilor în parte. Dacă , la început, criza părea să îi afecteze mai mult pe bărbaţii din industria construcţiilor de maşini şi în construcţii, pe măsură ce criza s-a adâncit, s-a constatat că efectele ei sunt mai pregnante asupra femeilor, deoarece acestea sunt mai vulnerabile din punct de vedere financiar. Astfel, planurile viabile de ieşire din recesiune oferă şi oportunitatea unei îmbunătăţiri a vieţii femeilor”, se precizează în finalul raportului.