Femeia care a uimit America! Misterul legăturii cu ultimul țar al Rusiei, de nerezolvat

sursa: historynaked.com

Femeia care a uimit America! Iubiri, drame și legende. A fost sau nu o prințesă care a scăpat de la moarte?

Femeia care a uimit America! Iubiri, drame și legende. A fost sau nu o prințesă care a scăpat de la moarte?

La 17 iulie 1918, la Ekaterinburg (Sverldovsk în era URSS), un comando bolșevic îl asasina pe fostul Țar Nicolae al II-lea Romanov, ultimul Țar al Rusiei, cu toată familia sa și câțiva servitori. Ulterior, în Europa și în America vor apărea zvonuri că nu lucrurile nu stătuseră chiar așa, că ar fi existat un supraviețuitor, de fapt o supraviețuitoare, nimeni alta decât cea mai tânără dintre fiicele Țarului.

Femeia care a uimit America: născută în Prusia ori în Rusia?

Femeia care avea să uimească America și Europa, Anna Anderson a venit pe lume, oficial, la 16 decembrie 1896  sub numele de Franciszka Schanzkowska. Nașterea ei a avut loc în partea poloneză de azi a Pomeraniei, atunci în Prusia.

Nu se cunosc prea multe date despre viața ei de dinainte de anul 1920. În acel an, ea ajungea internată la un ospiciu berlinez din cauza unei tentative de a se arunca de pe un pod în Havel, râul care trece prin Berlin.

Nu va trece mult timp și văzând reviste cu familia Țarului Rusiei, ucisă cu 2 ani mai devreme, ea va începe să creadă că ar fi Marea Ducesă Anastasia Nikolaevna Romanov, fiica mezină a lui Nicolae II. Prințesa s-a născut la 18 iunie 1901, la Peterhof, Rusia și a fost  asasinată cu o lună înaintea împlinirii vârstei de 17 ani, împreună cu toată familia ei la Ekaterinburg, în casa lui Ipatiev.

Femeia care știa tot despre Rusia imperială a ajuns în America

Din 1922, după ce a fost înregistrată alternativ Anna Ceakovski și Anna Anderson, presupusa Anastasia va începe să impresioneze lumea. Știa atât de multe date din interiorul curții țariste încât nu le-ar fi putut ști din lecturi de reviste și cărți.  În 1927, unchiul Anastasiei, duce de Hessa, frate cu mama ei, Țarina Aleksandra Feodorovna, a găsit numele ei real, Franciszka Schanzkowska, o muncitoare poloneză.

Evident, asta s-a întâmplat,  după ce el a apelat la investigatori autorizați. Perioada tinereții și maturității sale, 1922-1968 (cu Al Doilea Război Mondial, începutul Războiului Rece)  va fi traversată de către Amma Anderson având o existență promiscuă. Unii o ajutau, convinși că era cine susținea că este, alții o dezaprobau. Au alternat internările în ospicii cu sejururile prin diverse țări (ajutată de rude ale Țarului) ca Germania (1920-1926), Elveția (1927-1928), SUA (1928-1931), din nou în Germania unde a stat cel mai mult, din 1931 până în 1968.

Anna Anderson a revenit în SUA, unde la Charlotesville, Virginia, l-a cunoscut  prin intermediul singurului ei prieten, Gleb Botkin, pe un profesor de istorie Jack Manahan, prieten cu Botikn. Acesta trecea drept un tip excentric. Acesta a crezut-o că ea era Anastasia și a dorit să o ajute să demonstreze faptul că ea ar fi fost ultima descendentă a Romanovilor.  Cei doi s-au căsătorit în decembrie 1968, cu fix un an înainte de a muri Botkin.

Femeia care putea fi Anastasia  va obține o remiză în justiția americană în 1979

Din 1968 până în 1979, a avut loc un proces în SUA. Acest proces s-a încheiat nedecis. Adică nici contestatarii nici Anna, oficial, nu aveau dreptate. Cei doi soți aveau o viață excentrică. Deși el era bogat, cei doi trăiau cu mulți câini, cu pisici, ea apărea chiar și goală pe veranda casei. Nu făceau curățenie cu anii, ceea ce i-a exasperat pe vecinii lor fiindcă domnea un miros pestilențial în zona respectivă. Să nu uităm că Anna Anderson împlinise 85 de ani în 1979.

Moartea Annei, femeia care a uimit America a survenit acum 40 de ani

Anna a fost internată și operată cu succes, în ciuda vârstei deja venerabile. Câțiva ani mai târziu,  Anna a ajuns la un azil de bătrâni. John a răpit-o și a dus-o într-o călătorie prin 13 state ale SUA, cu Poliția federală și forțele polițienești statale și agenți FBI pe urmele lor. Reîntoarsă în azil,  Anna Anderson a murit de pneumonie la 12 februarie 1984, acum 40 de ani. Avea 88 de ani. În ciuda problemelor psihice, Anna Anderson a avut o constituție fizică de invidiat. Poate că asta i-a permis să reziste până la această vârstă.

7 ani mai târziu, URSS se prăbușea. Probele prelevate din rămășițele atribuite familiei lui Nicolae II (rămășițele familiei imperiale au fost dezgropate și reîmhumate cu o mare procesiune religioasă) au arătat că între Anastasia, decedată în 1918 și Anna Anderson decedată în 1984 nu ar fi fost nicio legătură genetică.

Epilog...

Totuși, legenda persistă, în ideea că  adevărata Anastasia ar fi supraviețuit fugind se pare prin România (Regina Maria era mătușa ei). Ea ar fi fost apărată de un agent al Okrhranei infiltrat la bolșevici  care păzise familia țaristă, îndrăgostit de ea (putuse procura ușor acte false). El  ar fi scos-o ilegal din Rusia revoluționară. Evident, Anastasia n-ar fi avut nicio legătură cu Anna Anderson și ar fi trăit toată viața ascunsă, de teama ca agenții sovietici să nu o lichideze. Nu se știe dacă ar fi avut urmași.

Persistă întrebarea de ce în Războiul Rece, serviciile secrete de pe ambele părți ale Cortinei de Fier (CIA, BND, STASI, KGB) nu au acordat (nu au apărut documente declasificate pe această temă) atenție subiectului. Nu se știe cum a trăit Anna Anderson în Germania din 1931 până în 1945 (cum a scăpat de Gestapo, SD). Este un mister cum a trăit Anna Anderson în Germania ocupată de aliați (devenită Germania Federală din 1949) până la întoarcerea pentru totdeauna în SUA.  Nu este un mister  faptul că în RFG mișunau agenții KGB. Ori poate s-a așteptat momentul potrivit (în 1979 era conservatorul Brejnev lider la Moscova) numai că (după mandatele scurte în fruntea URSS ale lui Andropov și Cernenko) venirea în 1985 ( la un an de la moartea Annei Andreson) la putere a lui Mihail Gorbaciov, a deschis calea negocierilor și dezghețului, ca o premisă a finalizării Războiului Rece.

Așa, povestea Annei Anderson a rămas de interes pentru cinematografie, fiind realizate câteva filme.