Una dintre cele mai importante jurnaliste din istorie a fost protagonista unei călătorii care s-a dovedit mai rapidă decât cea din romanul lui Jules Verne, „Ocolul Pământului în 80 de zile”.
„Ocolul Pământului în 80 de zile” este unul dintre cele mai populare romane ale marelui scriitor francez Jules Verne. Un autor vizionar, greu de egalat la acest capitol al anticipației, care s-a bucurat de un succes la scară mondială. Și în timpul vieții, dar și după moarte.
Creația literară amintită mai sus spune povestea fictivă a lui Phileas Fogg, un gentelman din Marea Britanie, care se prinde cu prietenii săi că va putea să înconjoare pământul în 80 de zile. Textul a apărut sub formă de roman-foileton, în publicația „Le Temps”, în 1872. În 1873 a apărut romanul.
Jurnalista care a scos un timp mai bun decât personajul din cartea lui Jules Verne
16 ani mai târziu, ficțiunea lui Jules Verne a fost transpusă în realitate de o femeie. Elizabeth Jane Cochrane, o ziaristă din SUA, cunoscută mai bine sub numele de Nellie Bly, a parcurs aceeași călătorie ca și Fogg. Dar Bly a acceptat provocarea de a o face în 8 zile mai puțin decât a făcut-o Fogg. Bly a început călătoria pe 14 noiembrie, în urmă cu 132 de ani, pe cont propriu, inspirând astfel generații întregi de temerari.
În acele vremuri, o astfel de călătorie, în 80 de zile, părea a fi imposibil de realizat. Dincolo de performanța ei, Jane ai este cunoscută și pentru noul ei tip de jurnalism de investigație.
A devenit celebră și pentru realizarea unui material scris în timpul căruia s-a prefăcut că a înnebunit pentru a investiga rapoartele privind tratamentele dure aplicate femeilor într-un azil de nebuni. Pe lângă cariera de jurnalistă, a fost, de asemenea, industriașă, inventatoare și lucrătoare în scopuri caritabile.
A făcut carieră în presă după ce s-a mutat la New York
Originară din Pittsburg, Pennsylvania, a început să lucreze pentru Pittsburg Dispatch, dar, sătulă de poveștile feministe, Bly a decis să se mute la New York. Aici s-a lovit de respingeri din partea editorilor care refuzau să angajeze o femeie, înainte de a accepta provocarea de a se preface nebună pentru a expune Azilul de nebuni pentru femei, pentru a obține un post permanent la New York World, condus de Joseph Pulitzer.
În 1888, ea i-a sugerat editorului său să facă o călătorie în jurul lumii pentru a transforma călătoria fictivă a lui Fogg într-una reală. Un an mai târziu, în 1889, pe 14 noiembrie și în urmă cu 132 de ani, Bly s-a îmbarcat pe nava Augusta Victoria,un vapor al companiei Hamburg America Line. Bly a luat cu ea doar câteva obiecte foarte simple - o haină, lenjerie de schimb și o mică geantă de voiaj cu lucruri esențiale. A luat niște bani în valută americană și britanică și a plecat din Hoboken, în New Jersey.
Jurnalista a călătorit prin Anglia, Franța, acolo unde l-a întâlnit și pe autorul Jules Verne, apoi Brindisi, în Italia, Canalul Suez, Colombo, Singapore, Hong Kong și Japonia. De asemenea, a reușit să trimită mici rapoarte despre călătoriile sale prin intermediul rețelelor de cabluri submarine și al telegrafului electric. În cea mai mare parte a călătoriei sale, a călătorit cu vapoare cu aburi și cu sistemul feroviar. În timpul traversării Pacificului,
Recordul ei a fost doborât repede, dar americanca a rămas în istorie
Bly s-a confruntat cu vreme rea și a ajuns la San Francisco cu două zile întârziere față de programul ei, dar a fost ajutată de proprietarul New York World, care i-a închiriat un tren privat pentru a se întoarce acasă. Bly a ajuns în New Jersey pe 25 ianuarie 1890, la ora 15:51.
Ziarul newyorkez Cosmopolitan și-a trimis și el propriul reporter, Elizabeth Bisland, pentru a bate recordul lui Bly, dar Bisland a ajuns cu 4 zile mai târziu decât cea care a stabilit un record mondial.
Chiar dacă recordul lui Bly a fost doborât la scurt timp după aceea datorită unor metode mai avansate de călătorie, realizarea ei este încă citată ca fiind una dintre cele mai importante din istorie.