Femeia arestată în ,,Dosarul Murgeanu", abonată la bugetul statului. Evaluatorul mărcii „Steaua” a încasat bani de la Guvern pentru inventarierea bunurilor Bibliotecii Centrale Universitare

Femeia arestată în ,,Dosarul Murgeanu", abonată la bugetul statului. Evaluatorul mărcii „Steaua” a încasat bani de la Guvern pentru inventarierea bunurilor Bibliotecii Centrale Universitare

După ce administratorul firmei a ajuns după gratii pentru corupție, MApN a cerut clarifi cări reprezentanților SC Eval Best Office SRL, firmă care a stabilit că marca „Steaua” valorează 57,3 milioane de euro. Gabriela Gângoe-Simion a reprezentat societatea de evaluare în relația cu Armata și tot ea este acuzată că i-a dat o mită de 15.000 de euro lui Răzvan Murgeanu

La două luni după ce a terminat de evaluat marca „Steaua”, pe 16 martie 2016, Gabriela Gângoe-Simion a fost arestată pentru corupție. „Evenimentul zilei” a dezvăluit, lunea trecută, că femeia, administrator al SC Eval Best Office SRL, a comis faptele de care este acuzată de procurorii anticorupție în aceeași perioadă în care evalua activul necorporal „Steaua București”. Deși firma ei are doar doi angajați, în vara anului trecut Gabriela Simion (Gângoe) figura pe site-ul Guvernului României și ca evaluator al bunurilor Bibliotecii Centrale Universitare.

Bunuri de patrimoniu

Nota de Fundamentare a Hotărârii Guvernului (HG) 509 din 1 iulie 2015, arată că Biblioteca Centrală Universitară a efectuat reevaluarea bunurilor din domeniul public al statului, iar această reevaluare a fost realizată de SC Eval Best Office SRL, prin Gabriela Simion, evaluator autorizat. După cum am precizat săptămâna trecută, pe Gabriela Gângoe-Simion o chema, în trecut, Gabriel Breza și, apoi, Gabriel Simion.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Răzvan Murgeanu

Arestată ca practician în insolvență

Gabriela Gângoe-Simion a fost reținută de procurorii DNA și, apoi, arestată, pe 16 martie, alături de Răzvan Murgeanu. Procurorii anticorupție au stabilit că, în calitate de practician în insolvență, ea a apelat la Răzvan Murgeanu pentru ca acesta să intervină la directorul Primăriei Sectorului 5, Valentin Stănescu. Ca urmare a acestei intervenții, primăria a livrat 8,5 milioane de lei în contul societății Antrepriza Construcții Montaj (ACM) 4 București SA, pentru reabilitarea unor blocuri din Sectorul 5.

Societatea intrase în insolvență pe 4 iunie 2015, iar ca administrator judiciar a fost desemnată o altă societate controlată de Gabriela Gângoe Simion, Best Insolvency SPRL. Astfel, cea care gestiona plățile era chiar femeia care, în același timp, se ocupa și de evaluarea mărcii „Steaua”. În schimbul intervenției, Răzvan Murgeanu a încasat de la Gângoe 15.000 de euro, iar Valentin Stănescu a primit alți 15.000 de euro, după ce a influențat livrarea.

Un acord și mai multe contracte

În acest context, „Evenimentul zilei” a întrebat MApN dacă arestarea Gabrielei Gângoe-Simion în „Dosarul Murgeanu” pune în pericol evaluarea mărcii „Steaua”. Armata a răspuns că nu influențează procedura de evaluare. „Acordul-cadru de evaluare a mărcii Steaua București nu are nicio legătură cu presupusele fapte ale administratorului societății”, susțin reprezentanții MApN.

Din răspuns aflăm și că acest acord-cadru include mai multe contracte între Clubul Armatei și Eval Best Office, nu doar cel referitor la evaluarea mărcii. „Având în vedere comunicatul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Clubul Sportiv al Armatei (CSA) a solicitat reprezentantului firmei clarificări legate de contractele pe care Clubul Armatei le are în derulare cu aceasta”, a transmis MApN. SC Eval Best Office SRL este deținută de Gabriela Gângoe-Simion, fostă Breza, împreună cu fiul ei, Horaţiu- Marius Breza.

Armata spune că evaluarea respectă decizia instanței

Oficialii MApN ne-au mai precizat că au realizat evaluarea brandului „Steaua” pentru respectarea și menținerea efectelor Deciziei nr. 3425/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în procesul câștigat împotriva lui Gigi Becali. Drept urmare, CSA a derulat, prin SEAP, procedura de achiziţie a serviciului de evaluare a „Steaua București”. La licitaţie, au participat trei societăţi, dintre care una a fost declarată câştigătoare, criteriul fiind preţul cel mai mic.

Rezultatul a fost contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) care a respins solicitarea. Decizia CNSC a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a decis, prin hotărâre definitivă, respingerea plângerilor şi menţinerea deciziei CNSC. Drept urmare, MApN a semnat acordul cadru cu SC Eval Best Office SRL. A urmat procedura de evaluare, iar în data de 15 ianuarie 2016 a fost finalizat contractul „Stabilirea valorii de piaţă a brandului Steaua București la data de referinţă 31 decembrie 2014”.

Gigi Becali contrazice MApN: „Evaluarea au făcut-o că au vrut ei”

Chestionat în legătură cu cele transmise de MApN, George Becali, patronul echipei de fotbal Steaua București, susține că reprezentanții Armatei „mint”. „Nu are nicio legătură hotărârea Înaltei Curți cu evaluarea. A fost anulată doar marca Steaua, înregistrată de mine la OSIM. Ei vor să crească artificial suma ca să ceară mai mulți bani de la mine”, susține Gigi Becali. El spune că va acționa în instanță CSA Steaua pentru a le cere bani pentru perioada în care echipa de fotbal a fost deținută de el. „Dacă ei au făcut evaluarea până în 2014, iar eu am echipa din 2003, înseamnă că eu am crescut valoarea brandului și voi cere în instanță banii pentru această perioadă”, este explicația lui Becali. Pe de altă parte, patronul Stelei consideră că nu este în regulă să ceară bani de la buget pentru evaluare. „Dacă ei au valoare de piață, ce le mai trebuia evaluare? Numai că eu le-am adus valoarea de piață și, în loc să îmi dea bani, îmi cer”, a mai adăugat Becali. El a criticat și cele spuse de ministrul Apărării, Mihnea Motoc: „Ministrul a zis că s-a făcut evaluarea pe clasă. Or, clasa nu înseamnă disciplină sportivă”.

FOTO: George Becali