Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au marşat la propunerea ultimativă a lui Dan Voiculescu de a se parafa urgent, cu acte la tribunal, alianţa PSD-PNL-PC.
Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu se grăbesc să parafeze o alianţă electorală a partidelor de opoziţie. Proiectul unei Alianţe Social-Liberale, propus ieri, în forţă, de Dan Voiculescu, a fost respins public atât de şeful PSD, cât şi de cel al PNL. Într-un apel făcut liderilor partidelor de opoziţie, Dan Voiculescu susţinea pe ton ultimativ că, "până la 31 ianuarie 2011, să se realizeze o Alianţă Social-Liberală, înregistrată la tribunal".
"Nu poţi da termene pentru constituirea unei alianţe PSD-PNL- PC", l-a pus la punct Victor Ponta. Şi Crin Antonescu s-a declarat rezervat în privinţa semnării unui protocol cu PSD, deşi are un aranjament destul de avansat cu Dan Voiculescu. "Nu este important termenul încheierii unei înţelegeri, cât constiturea unei majorităţi solide", a comentat liderul PNL.
Armonie de faţadă între PSD şi PNL
Dan Voiculescu şi-a expus proiectul politic privind unificarea opoziţie, şi ieri la o şedinţă a aleşilor locali ai PSD, la care au participat şi liderii liberali Crin Antonescu, Radu Stroe, Eugen Nicolăescu şi Puiu Haşotti. Invitaţia fusese lansată de Victor Ponta, în semn de deschidere faţă de PNL.
Tot în semn de deschidere, liberalii au răspuns chemării. Cu toate acestea, relaţiile dintre liderii celor două partide sunt reci. În spatele uşilor închise, PSD şi PNL nu au intrat în jocul lui Dan Voiculescu care se erijase în unificatorul opoziţiei.
Victor Ponta le-a ridicat liberalilor problema alianţelor locale pe care le au cu PDL. I-a certat demonstrativ pe PSD-iştii de la Bacău pentru alianţa lor locală cu PDL, tocmai pentru ca liberalii să înţeleagă faptul că trebuie şi ei să renunţe la parteneriatele cu democratliberalii.
În replică, Crin Antonescu a venit cu un mesaj în care a pledat pentru o opoziţie unită, dar a subliniat că în acest moment e prematur să se pună problema semnării unor documente.
Avertisment pentru social-democraţi
Potrivit unor surse din PC, prin acest apel ultimativ privind constituirea unei Alianţe Social-Liberale, Dan Voiculescu a vrut să-şi asigure un pretext de evadare din alianţa cu PSD pentru ca, ulterior, să se lipească de PNL.
De altfel, chiar în pledoaria sa, Voiculescu îi avertiza pe social- democraţi că această alianţă se va face şi fără ei, în formula restrânsă PNL-PC.
"Încă din 28 ianuarie 2010, am propus public realizarea unităţii opoziţiei în cadrul unei Alianţe Social-Liberale. Un an întreg ne-am jucat de-a coalizarea opoziţiei. Ne-am întâlnit pentru a ne tatona, pentru a da semnale, pe care, în definitiv, nimeni nu le mai ia în seamă. Este un joc sinucigaş, din care eu nu mai pot face parte. Este esenţial ca, până la 31 ianuarie 2011, să se realizeze o Alianţă Social-Liberală, înregistrată la tribunal. Ideal ar fi ca aceasta Alianţă să fie compusă din PSD, PNL şi PC, însă, dacă PSD nu se decide în acest sens, cred şi în soluţia PNL-PC", afirma Voiculescu.
Alianţa PNL-PC este un proiect aflat în derulare, Voiculescu şi Antonescu având o înţelegere în acest sens. Oficial, mogulul Antenelor nu se poate desprinde de PSD deoarece ar pierde funcţia de vicepreşedinte al Senatului.