Tragedie în lumea sportului. A murit o multiplă campioană

Tragedie în lumea sportului. A murit o multiplă campioanăSursa foto: Pixabay

Felicia Țilea, fostă atletă a Clubului Sportiv Municipal Zalău, a murit la vârsta de 57 de ani, în urma unei suferințe de lungă durată. Federația Română de Atletism anunță cu tristețe dispariția celebrei Felicia Țilea Moldovan.

Felicia Țilea, multiplă campioană la aruncarea suliței, a murit

Felicia Țilea a practicat aruncarea suliței, iar profesorul Nicu-Ionel Lăpușan, fost director al Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS) Sălaj, a avut un rol esențial în dezvoltarea ei sportivă.

„Fosta atletă, Felicia Țilea, pe care sunt mândru că am avut-o ca sportivă, a pierdut ultima și cea mai importantă competiție. A plecat după o grea suferință. Sportivă și femeie puternică, cu un caracter și o voință la fel de puternice, a plecat, lăsând în Cartea de Aur a atletismului românesc rezultate deosebite la competițiile internaționale. Sincere condoleanțe soțului, Lucică Moldovan și băiatului, Mario. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească în pace”, a fost mesajul profesorului Lăpușan.

Federația Română de Atletism: Dumnezeu s-o odihnească!

Lumea atletismului a reacționat imediat după aflarea veștii că marea sportivă a murit: „Drum lin, Felicia Țilea! Federația Română de Atletism anunță cu durere trecerea în neființă a celei care a fost sulițașa Felicia Țilea Moldovan. De-a lungul carierei, a adunat 33 de selecţii în echipa naţională, dintre care 4 la Jocurile Olimpice, 7 la Campionatele mondiale în aer liber, 5 la Campionatele europene în aer liber.

A fost medaliată cu argint la Mondialele din 1995. A fost de 12 ori campioană naţională la aruncarea suliţei și a stabilit 5 recorduri naţionale. Maestră a sportului (1989), Maestră emerită a sportului (1995). Distinsă cu Ordinul „Meritul Sportiv / clasa a III - a” (2004). Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei îndoliate!”, este mesajul transmis de Federația Română de Atletism.

Muzeul Sportului a transmis: „Odihnă veșnică, Felicia Țilea!”.

Felicia Țilea

Felicia Țilea a murit. Sursa foto: Muzeul sportului/Facebook

Primăria Municipiului Zalău a transmis, de asemenea, un mesaj de condoleanțe: „Ne-a întristat și regretăm profund plecarea în Lumea celor Drepți a celei care a scris istorie în atletism. Pentru rezultatele deosebite a primit distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Zalău în anul 1995, iar amintirile frumoase din momentele de glorie le vom păstra în suflet pentru totdeauna. Sincere condoleanţe întregii familii! Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace și Lumină!Conducerea Primăriei Municipiului Zalău”.

Felicia Țilea, multiplă campioană la aruncarea suliței

Născută în Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, Felicia Țilea a fost transferată în 1988 la Clubul Sportiv Municipal Zalău, unde, sub îndrumarea antrenorului Nicu Lăpușan, a obținut rezultate remarcabile la competițiile naționale și internaționale.

Primele sale medalii au apărut rapid, după doar un an de colaborare, la Campionatele Naționale de tineret și seniori. Ca multiplă campioană națională la aruncarea suliței, Felicia Țilea a reprezentat România la patru ediții ale Jocurilor Olimpice: 1996 la Atlanta, 2000 la Sydney, 2004 la Atena și 2008 la Beijing.

În timpul activității sale la CSM Zalău, fosta atletă a reușit să câștige de două ori Superliga Europei, în anii 1993 și 1996. A obținut medalia de bronz la Campionatul European de la Helsinki din 1994 și, în 1995, a devenit campioană mondială universitară la Universiada de la Fukuoka, Japonia.

În același an, la Campionatul Mondial de la Goteborg, Țilea a obținut titlul de vicecampioană mondială. În 1996, în competițiile premergătoare Jocurilor Olimpice de la Atlanta, fosta aruncătoare de suliță a realizat cel mai bun rezultat mondial în calificări, cu o aruncare de 69,26 metri, folosind modelul vechi de suliță.