„Felicia” merge mai departe

„Felicia” merge mai departe

Vedeta celei de-a cincea zile de TIFF a fost incontestabil „Felicia, înainte de toate”. S-a lăsat nu doar cu aplauze, ci şi cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri la uşile Cinematografului Victoria.

La proiecţia lungmetrajului de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, juriul - compus din Martin Blaney, jurnalist la publicaţia „Screen International”, Christine Dollhofer, fondatoarea şi directorul festivalului Crossing Europe de la Linz, actriţa Monica Bârlădeanu şi din regizorii Barmak Akram şi Ineke Smits - a fost prezent în formaţie completă şi aplaudat de asistenţă, iar printre spectatori s-au numărat actorii Dorel Vişan şi Dorian Boguţă şi regizorul Călin Peter Netzer.

Cu ocazia vizionării în premieră, Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, regizorul şi scenaristul Răzvan Rădulescu şi actriţa din rolul principal, aflată la debut în lungmetraj, Ozana Oancea, au prefaţat pelicula cu câteva cuvinte. Cel dintâi a declarat că încercase să includă filmul în competiţia TIFF de anul trecut, dar nu a fost posibil.

Descompunere familială

Ne puteți urmări și pe Google News

„Felicia, înainte de toate” este o dramă de familie, dar intriga ei nu are dimensiunea diptică din „Cea mai fericită fată din lume”, de Radu Jude; Rădulescu şi De Raaf mizează până la capăt pe protagonista lor, care ocupă aproape fiecare cadru şi are de performat discuţii grele la telefon, şi asta în olandeză.

Felicia (Ozana Oancea), o femeie de 40 şi ceva de ani, s-a mutat de 19 ani în Olanda, unde s-a căsătorit, a avut un copil şi a divorţat. Îşi vizitează anual familia, şi de fiecare dată când o părăseşte, ziua respectivă e cât se poate de agitată. Începe prea târziu să îşi facă bagajele, mama (Ileana Cernat) pregăteşte un mic-dejun copios, tatăl (Vasile Mentzel) îşi face griji cum că o vede pentru ultima oară, iar sora ei, Iulia, nu reuşeşte să ajungă la timp. Pe drum spre aeroport, în taxi, în compania mamei, Felicia realizează că va pierde avionul; în încercarea de a-şi reprograma biletul, protagonista trebuie să se confrunte cu familia de aici şi cu cea de acolo.

Radiografie la firul ierbii

Lungmetrajul pare a fi divizat în trei acte, iar titlul debordează de ironie, căci Felicia nu vine niciodată pe locul I. Dimpotrivă, urmărind tratamentul de care se „bucură” din partea famili ei, a fostului soţ, a prietenilor, care se bagă mereu în sufletul lui, dar niciodată cu pretenţia de a-l cunoaşte, nu poţi să observi cum personajul se bate de la un minut la altul pentru propria individualitate: nimeni n-o ajută, decât dacă e vorba de a-şi reafirma importanţa, dar toată lumea o foloseşte drept „groapă de gunoi” pentru deversarea problemelor personale.

De aceea, filmul pare şi un demers moral restaurator, iar asta face ca identificarea spectatorului să meargă ca unsă. Rădulescu şi De Raaf sunt maeştri ai dialogului ca formă de incomunicare, cu toate redundanţele şi pauzele lor jenante, ai gesturilor abrazive care reduc intimitatea la zero şi ai radiografierii motivelor egoiste din spatele bunelor intenţii.

Pelicula nu duce însă lipsă de o cădere de tensiune: dacă ai intrat în jocul lungmetrajului, o secvenţă de confruntare făţişă între mamă şi fiică fracturează ritmul vizionării - constituie şi o ruptură a dialogului, şi una a jocului actoricesc. Se poate să fie vina temporizării acestui moment, de altminteri perfect plauzibil. Dincolo de acest „act ratat”, „Felicia” merge înainte.

PROGRAM

„Meniul” de joi al festivalului

Începând de azi, filmele româneşti ies la rampă în număr mare la TIFF.

  • Mult-aşteptata „Auroră” - la care biletele se epuizaseră de luni - a lui Cristi Puiu va putea fi văzută la Cinema Republica, de la 18.45.
  • De la orele 15.00 şi 17.00, Cinema Victoria găzduieşte “Kapitalism – reţeta noastră secretă”, de Alexandru Solomon, şi “The Shukar Collective Project”, de Matei Alexandru Mocanu.
  • La Cinema Arta, se ia startul cu un calup de scurtmetraje româneşti, de la ora 10.00; se continuă cu “Lumea văzută de Ion B.”, de Alexander Nanău, “Circul vesel”, de Claudiu Mitcu, şi proaspătul premiant la Cannes, “Căutare”, de Ionuţ Piţurescu – la toate aceste vizionări, intrarea este liberă.
  • La Cinema City (sala 2) rulează, de la ora 14.00, “Copilăria lui Icar”, de Alexandru Iordăchescu, filmul–testament al lui Guillaume Depardieu.
  • Iar în Piaţa Unirii poate fi vizionată, de la ora 21.45, pelicula “Eu când vreau să fluier, fluier”, de Florin Şerban.

CINEMAS

TIFF 2010, sub lupa criticilor

De astăzi şi până pe 7 iunie, emisiunea „Cinemas” a postului B1 va fi prezentă la TIFF 2010, de la Cluj, cu ediţii speciale. De la ora 23.30, criticul de film Florin Barbu va veni cu noi informaţii. Invitaţi în platou sunt Alex Leo Serban, critic de film, Dana Enulescu, critic de film, şi Corina Şuteu, directorul Institutul Cultural Român din New York.

Corespondenţă din Cluj