„Felicia, înainte de toate“, la Cannes

„Felicia, înainte de toate“, la Cannes

Scenaristul Răzvan Rădulescu a fost selectat în cadrul Atelierului Cinéfondation, care se va desfăşura în luna mai.

Răzvan Rădulescu, scenaristul celor mai multe dintre filmele româneşti premiate în ultimii ani, a fost selectat în Atelierul Cinéfondation al Festivalului de la Cannes (14-25 mai), cu proiectul său de debut, „Felicia, înainte de toate“, scris în colaborare cu Melissa de Raaf.

Scriitorul îşi va căuta finanţare pentru primul său film, alături de alţi 14 tineri cineaşti din tot atâtea ţări. Dintre cineaştii selectaţ i, opt se află la prima tentativă regizorală, asemenea lui Ră- dulescu. „Felicia, înainte de toate“, o poveste despre o tânără emigrată în Olanda care îşi vizitează părinţii, a primit 930.000 de lei (250.000 de euro), în 2007, de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Anul trecut, a participat Cătălin Mitulescu, cu „Un balon în formă de inimă“. Adrian Sitaru, rezident la Paris Iniţiat în 2005, Atelierul din 16-23 mai e destinat, alături de programul „La Rèsidence du Festival“ - Rezidenţa, să-i încurajeze pe tinerii cineaşti cu proiecte nefinalizate, asigurându-le întâlniri cu producătorii.

Un alt regizor român, Adrian Sitaru, se află în Rezidenţă la Paris, din 3 martie până pe 15 iulie, unde-şi scrie scenariul la filmul „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii“. Cei 12 tineri aleşi anual în Rezidenţă au o bursă de 800 de euro, acces liber în câteva săli de cinema şi întâlniri cu profesionişti francezi. „Tache“, al lui Cobileanski, respins Filme româneşti s-ar putea regă si şi anul acesta în competiţia de la Cannes, selecţia urmând a fi anunţată oficial la mijlocul lunii aprilie. Deocamdată, singurul film refuzat la preselecţie este „Tache“, în regia lui Igor Cobileanski, lungmetraj destinat iniţial televiziunii. „Eu, personal, mă aşteptam, pentru că nu era un film de trimis în festival, însă producă torii au fost mai entuziasmaţi decât mine“, a declarat Cobileanski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceilalţi regizori încă aş- teaptă veşti de pe Croazetă. E vorba de Radu Muntean, care şi-a înscris pelicula „Boogie“ - o poveste de familie, cu Anamaria Marinca în distribuţie -, Adrian Sitaru, cu „Pescuit sportiv“, Horaţiu Mălăele, cu „Nunta mută“, şi Stere Gulea - „Weekend cu mama“. Anul acesta, Festivalul de la Cannes va sta sub semnul a 40 de ani de la revoltele studenţeşti din 1968, care au determinat atunci anularea unor proiecţii.