Europa se destramă în bucățele. Efectele Brexit sunt devastatoare

Editorialistul Federico Giuliani prezintă un viitor sumbrul al Uniunii Europene fără şanse prea mari de a mai rămâne unită.

Giuliani: „Pe lângă Brexit, Europa trebuie să facă faţă mai multor focare împrăştiate pe teritoriul său. În cadrul UE nu mai există insule fericite şi imune la tensiunile care zdrobesc Bătrânul Continent. Bruxelesul deocamdată ridică din umeri, atitudinea sa rămânând aceeaşi. Unele întâmplări sunt considerate mereu datorate „climatului de ură” sau al incompetenţei electorale a claselor mai puţin înstărite, vinovate de preluarea ştirilor false vehiculate de „partidele extremiste”. Pur şi simplu, de la etajele superioare ale instutuţiilor europene, nu s-a auzit niciodată o „mea culpa” şi nici conştientizarea daunelor acumulate de-a lungul anilor cu politici economice şi monetare mioape”.

De la Brexit spre ruperea totală

„Rezultatul e vizibil pentru oricine. Europa este făcută bucăţele şi cu cât trece timpul, cu atât mai grav va pierde mai multe părţi din propriul trup. Brexitul nu este cu siguranţă singura ameninţare. Întregul continent este srăbătut de focare de rupere mai mult sau mai puţin latente, dar mai ales foarte periculoase pentru proiecţia imaginată de Bruxelles. Unul după altul, aceste mici şocuri ar putea însemna cu adevărat sfârşitul titulaturii de Uniune Europeană”.

Spania, Franţa, Germania au mari probleme acasă, iar Ungaria, Polonia şi Cehia nu mai vor compromisuri

„De la distanţă se pare că Uniunea Europeană a întors pagina după o perioadă dificilă şi este pregătită să ducă ţările membre către un viitor mai luminos. Nimic mai fals, deoarece e suficient să ne apropiem mai mult de fundaţia UE pentru a găsi un număr însemnat de fisuri. Să recapitulăm: Brexitul în Regatul Unit, Spania încă paralizată şi fără un guvern remarcabil, Franţa traversată de nemulţumirile cetăţeneşti, ţările nordice nemulţumite de modul în care UE gestionează situaţia guvernelor cu datorii publice ridicate. Dar de aici, se poate merge către Est. Aici, blocada de la Vişegrad a dat semne de nerăbdare cu lupta climatică întreprinsă de Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen. Şi astfel, în timp ce UE a reuşit să ajungă la un acord asupra climei în urma unor discuţii istovitoare, Republica Cehă şi Ungaria au acceptat cu dinţii strânşi, presate de timp, în timp ce Polonia a refuzat să facă compromisuri cu Bruxellesul. Obiectivul stabilit de Europa unui guvern, ca acela de la Varşovia, dependent în continuare de combustibili fosili şi deloc dispus să scoată sume imense de bani pentru a începe o tranziţie energetică ciudată, către necunoscut, este prea ambiţios şi prea scump”, mai scrie jurnalistul.

Germania riscă implozia

„Nu în ultimul rând ajungem şi la Germania, odată considerată locomotiva Europei. Astăzi, situaţia la Berlin este complet diferită. Între timp sectorul economic al ţării a suferit o reacţie severă, în parte datorită opţiunilor economice greşite (austeritate) datorită războiului vamal. Şi dacă asta n-ar fi suficient, SPD (Partidul social-democrat), în prezent la guvernare alături de CDU (creştin-democraţii Angelei Merkel), şi-a schimbat registrul. Cu ocazia ultimului Congres, s-au produs mutaţii de grupări. Nou-veniţii propun o sumedenie de investiţii în infrastructură, neagă austeritatea şi doreşte taxarea celor mai bogaţi, ceea ce nu convine creştin-democraţilor. Dacă guvernul explodează, în Germania se va instaura haosul. Spre bucuria AFD, dreapta ultranaţionalistă, care abia aşteaptă să profite de orice sciziune şi să pună mâna pe putere”, a scris Federico Giuliani în editorialul său publicat pe Insideover-Il Giornale.