Federația Europeană a Jurnaliștilor face apel. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Federația Europeană a Jurnaliștilor face apel. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Nu-ţi schimba intenţiile şi proiectele profesionale, tenacitatea aduce succes.  Un semn de foc îţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură.  Seară plăcută, poate la un spectacol, pe net.

20 mai

 Federația Europeană a Jurnaliștilor face apel. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Pe 20 mai s-au născut Socrate, Cher, Moshe Dayan, J.J. Astor, Al Bano, Corneliu Coposu, Miodrag Belodedici.

Ne puteți urmări și pe Google News

În calendarul creştin-ortodox, pe 20 mai, sunt Sfinţii: Talaleu, Talasie, Marcu Pustnicul şi Lidia. Nimic în ”Kalendar”.

Pe 20 mai, anul 325, începea, la Niceea, cel mai important conciliu ecumenic creștin. Despre împăratul Constantin cel Mare, mama sa Elena, episcopul Hosius de Cordova, despre creștinism și Consiliul Ecumenic de la Niceea din anul 325, cred că v-am povestit adesea.

Sau despre o istorie din WW2, numai repet, vezi https://evz.ro/au-tras-cu-tunul-si-au-nimerit-un-ozn-horoscopul-lui-dom-profesor.html.

 

Federația Europeană a Jurnaliștilor-FEJ face apel la puterile publice să nu reglementeze utilizarea Inteligenței Artificiale-IA în redacții, ci să o promoveze  în scopuri etice. Utilizarea algoritmilor ar trebui să stimuleze pluralismul media și libertatea de exprimare, în special pentru grupurile minoritare.

Introducerea IA în media necesită, în același timp, investiții în formarea jurnaliștilor. Pe 11 și 12 mai a avut loc o conferință online cu tema Inteligența Artificială și viitorul jurnalismului: IA va acapara a patra putere? Au participat peste 300 de persoane din lumea întreagă. Printre vorbitori s-a aflat președintele FEJ, Mogens Blicher Bjerregård, care, împreună cu alți reprezentanți din sfera politică de nivel înalt au discutat despre provocările IA pentru viitorul jurnalismului.

Organizat sub egida președinției portugheze a Consiliului Uniunii Europene, evenimentul a implicat-o și pe Věra Jourová, vicepreședinta CE pentru valori și transparență.

Între riscurile legate de folosirea IA, a fost menționat faptul că prezența acesteia în camerele de știri va spori diferențele între media mari și cele mici. În timp ce marile companii media pot avea resursele necesare pentru a investi în noile tehnologii, micile media locale ar putea fi date uitării în absența unui sprijin consistent.

O altă provocare este respectarea eticii și confruntarea cu prejudecățile din spatele alogoritmilor, situație pentru care jurnaliștii au nevoie de formare pentru stăpânirea tehnicilor de gestionare a datelor. Or, după cum se știe, de cele mai multe ori, jurnaliștii independenți nu au acces la sesiunile de pregătire.

Giganții tehnologici s-au născut din digital și vor fi mereu în avangarda noilor tehnologii. Dar ei nu își fac griji pentru etică sau pentru rolul jurnalismului, ori pentru algoritmii pe care îi folosesc. Astfel încât este important ca media și jurnaliștii să se califice pentru a-și crea proprii algoritmi ținând cont de etică și de binele public, a declarat președintele FEJ.

 Avem nevoie de un comportament etic în folosirea algoritmilor și nu de o reglementare a acestora, a spus comisarul european Věra Jourová. Reglementarea ar conduce la pierderea locurilor de muncă ale jurnaliștilor, astfel încât, susținerea media echivalează cu susținerea democrației, a completat oficialul european.

Comisia Europeană este dispusă să susțină inovația în media, să participe la ameliorarea competențelor profesionale din media și să aducă un sprijin financiar acolo unde este nevoie. Pentru că cenzura, impusă de guverne, de platforme, prin Inteligența Artificială, nu poate fi răspunsul la problema uriașă a dezinformării, Jurova a sugerat că verificarea faptelor și eventualele sancțiuni ar putea ajuta la rezolvarea problemelor legate de conținuturile periculoase.

De la afacerea ”Watergate” când un ziar a dat jos un președinte, atacurile împotriva jurnaliștilor sau încercările de control a presei nu au încetat. Asistăm, în prezent, la o subminare totală și globală a presei. Scade numărul cititorilor, scade calitatea jurnaliștilor, scad cifrele de afaceri multimedia. Este un fenomen global, produs atât premeditat cât și aleatoriu. Totuși pandemia de coronavirus a mărit numărul de unici, dar doar la media de calitate, în special de știri. După cum arată un studiu recent al Institutului Reuters, din ce în ce mai mulți oameni preferă distracția, în dauna informării. Nu mai vor știri rele, negative, teroare și dezinformare pentru că asta le oferă jurnalismul actual. Se pare că presa își face ”seppuku” având ca secund IA.

 

Astăzi îl pomenim pe Socrate, care nu a scris nicio lucrare filosofică sau de altă natură, și nu știu prin ce minune mi-a venit în minte Mircea Drăgan. Regizor. Mare, l-aș pune alături de cei mai mari regizori italieni și francezi ai timpului. In memoriam, o să revăd niște comedii draguțe din anii 1970-71, cu Brigada Diverse. Vă spun, o regie perfectă, filme cum nu se mai fac astăzi, din punct de vedere a tehnicii luminii, a unghiurilor de filmare și a jocului actorilor.

Apoi pot să adorm liniștit, am văzut pe Netflix un film SF arăbesc, foarte slab și prost jucat, dar interesante punctele de vedere din film, cum interpretează musulmanii o invazie extraterestră. Nu vi-l recomand.

 

Vă recomand să nu ratați ziua de mâine, este sigur, o altă zi!

 

 

 

HOROSCOP    20  mai  2021

 

BERBEC Astăzi eşti într-o dispoziţie binevoitoare şi tolerantă. Lucrurile sunt aşa cum le-ai văzut mai întâi. Totuşi, dimineaţa, noul, noutăţile nu îţi aduc noroc. Lasă pe altă zi mai favorabilă! Fie că vrei, fie că nu, fie că ştii, fie că nu, eşti - fie în centrul unor probleme şi situaţii importante şi interesante, fie până la urmă totul este lăsat în coadă de... berbece şi amânat, cum se face de obicei prin Balcani. Teoretic, rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna în creștere. Pe de altă parte, indiferent de jocurile Destinului, trebuie să ai în vedere propriile interese şi strategiile pe termen lung.

TAUR  Fluxul comunicării nu îţi lasă astăzi multă libertate de alegere. Ai unele subiecte fixe, pe care trebuie să le dezbaţi. Profesional, treburile par să intre într-o oarecare rutină cotidiană. Planetele sunt dispuse complex, planetele personale sunt înşirate după Soare, sugerând că ai de ales între două sau mai multe posibilităţi. Luna, în creștere, parcurge încă un arc de cerc declanşând mici crize şi schimbări de situaţie. Jupiter arată unele preocupări cu caracter juridic, în sensul că verifici, consulţi sau semnezi contracte, sau înscrisuri oficiale. Din nou ţi se cere ajutorul. Toată perioada, toată ziua, stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră strategică.

GEMENI  Conjunctura îţi este favorabilă, aşa că poţi să-ţi susţii interesele cu multă abilitate. Deducţiile tale sunt corecte, astăzi ai o confirmare a intuiţiei tale. Nu lăsa treburile neterminate! Astăzi continuă, pe alt registru, disponibilitatea ta pentru comunicare si usurinţa transpunerii în vorbe a unor trairi. Emoţional, simţi instinctiv dorinţa să fi cât mai mult în prezenţa celor la care ţii cu adevărat şi care îţi simt căldura sufletească şi îţi răspund pe măsură la gesturile tale tandre şi semnele tale de consideraţie.

RAC  Nu te grăbi, nu brusca lucrurile şi oamenii. Ai de luat unele decizii mai dificile şi nu îţi este uşor. Nu risca inutil, culege mai multe informaţii înainte să-ţi formezi o opinie. Afacerile obişnuite, de rutină, sunt avantajate. Ascultă şi ia aminte. Fii precis, concis şi eficient. Evită discuţiile cu anturajul apropiat despre viitor. Carpe Diem! Nu uita că viitorul şi trecutul sunt categorii filozofice – trăim tot timpul în prezent. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau în anturaj cu partenerii sau colegii. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele sau o întâlnire extrem de importantă - nu lăsa ca situaţia să se deterioreze – amână tot ce nu poţi stăpâni!  

LEU  Cu toate că nu îţi place şi joci prost teatru, trebuie să accepţi un compromis. Nu uita că, vorba lui Mitriade, cel cu otrava, ceea ce nu te omoară, te face mai puternic. Simbolic vorbind! Trebuie să fii mai vigilent şi mai pe fază decât de obicei ca să eviţi o pierdere. Aspectele negative sunt în casa banilor şi a proprietăţilor şi în cea a prietenilor şi a relaţiilor sociale – aşa că trebuie să-ţi îndrepţi atenţia şi să-ţi pui abilităţile la maximum pe aceste domenii. Pe de altă parte ai posibilitatea să te relaxezi şi să te odihneşti, să te simţi bine – este o perioadă de timp când aspectele lui Venus te fac mai drăgălaş şi vesel tare de tot. Dar şi mai dificil şi încăpăţânat!

FECIOARĂ   Păzeşte-te de imprudenţe şi gafe, astăzi te pot cost scump. O veste bună şi una mai puţin bună. Nu exagera cu tăiatul firului în patru, pentru că nu este cazul. Diplomaţie şi prudenţă! Numai îţi încărca imaginaţia cu scenarii de coşmar, cu inundaţii de potop şi cutremure catastrofale, pentru că nu or să aibă loc, în niciun caz. Nu, astăzi! Horoscopul tău, pe termen lung, este bun şi foarte bun. Nimic foarte neplăcut sau nimic foarte rău. Toţi ai tăi sunt bine şi după horoscopul tău vei avea numai motive de bucurie şi mândrie.  Dar imaginaţia ta nu poate fi strunită aşa de uşor pentru că este ca un incendiu în savană. Trebuie să fii liniştit şi calm cu toate că stelele şi mai ales Luna te împung ca să-ţi mărească stresul cotidian și așa mare din cauze sanitare.

BALANŢĂ Nu-ţi schimba intenţiile şi proiectele profesionale, tenacitatea aduce succes.  Un semn de foc îţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură.  Seară plăcută, poate la un spectacol, pe net. O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebuie să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Stelele spun că variaţiile bruşte de presiune, temperatură şi umiditate sunt duşmanii tăi cei mai mari. După tine însuţi, bineînţeles, care fumezi cam mult şi nu te odihneşti suficient – ba, în ultimul timp te şi enervezi aiurea. Gata cu imprudenţele! Fii conservator în idei şi reţinut în exprimare. Atenţie la regimul alimentar şi redu numărul de ţigarete.

SCORPION    Amână, dimineaţa, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.  A doua parte a zilei este mai bună. Poate ieşi în oraş, te distrezi un pic la o terasă cu prietenii! Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi socială până la capăt. Discuții online şi la mobil, dar până la sfârşitul zilei poți realiza că nu ai pierdut-o degeaba.  Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure. Astăzi ai convorbiri „între patru ochi” cu un număr mare de persoane. Lucrurile devin mai serioase decât în mod obişnuit. Realizezi şi înţelegi sensul ascuns al celor ce discuţi şi ce doresc de fapt persoanele respective să-ţi comunice.

SĂGETĂTOR   Aspecte, în general, bune. Lucrurile stau cum te gândeai, cum te aşteptai. Nici foarte-foarte, nici prea-prea! Dar, “calea de mijloc” este comodă şi liniştită. Nu pleca la drum lung! Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Fii atent la promisiunile care le faci, nu da speranţe inutile. Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. Ai şansa, modalitate şi oportunitatea să faci noi cunoştiinţe profitabile în domeniul tău de activitate. Rigoarea logică şi tenacitatea de care rareori dai dovadă, totuşi, astăzi, te ajută să convingi. Dinamica procesului pe care îl desfăşori te poate scoate uşor din domeniile în care eşti stăpân. Evită să derapezi social sau sentimental, ca să nu fi ridicol!

CAPRICORN    Aztăzi, trebuie să faci mici schimbări în structurile tale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, vorbeşte cu cei care te pot ajuta. Banii cinstiţi se câştigă cu eforturi mari! Viziunea, filozofia ta de viaţă, conservatoare adesea, doar eşti un semn de pământ, este astăzi apreciată atât la birou, la serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, fie acasă. Oamenii au din ce in ce mai multă nevoie de lucruri şi idei concrete, stabile, de repere fixe pe care să se sprijine în haosul acesta care ne înconjoară. O după-amiază activă, după o dimineaţă incertă şi obositoare. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Evită băncile. Nu uita de promisiunile facute.

VĂRSĂTOR   Ziua de astăzi este o perioadă bună, cu idei folositoare, în domeniul practic, cu destinaţia cum să-ţi faci viaţa mai uşoară. Nu este momentul să exgerezi cu efortul, în special cu cel fizic. Rezervă, în zona sau domeniul în care ai decizie, ziua numai activităţilor de rutină. Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri, sau, noi relaţii. De asemenea nu este bine să pleci în călătorie. Stai acasă, este mai bine. În ceea ce priveşte relaţiile sentimentale astăzi ai nevoie mai mult decât oricând, sigur, în săptămâna aceasta, de sprijinul partenerului(ei). Eşti într-o perioadă vulnerabilă şi de aceea trebuie să te bazezi pe cei dragi.

PEŞTI     Încă de dimineaţă trebuie să-ţi schimbi planurile şi chiar foarte repede. Realitatea îţi contrazice intuiţia. Nimic nu este pierdut, perseverează, fii isteţ şi soluţia este la îndemâna ta!   Ai de luat mai multe decizii, care de fapt sunt într-un lanţ logic de hotărâri.   Prima impresie, prima părere este cea bună!   Da curs intuiţiei astăzi, lasă logica pe mâine! Este un timp excelent să dai dovadă că banul nu conteză când este vorba să te simţi bine. Nimic cu mult efort, nimic care să te obosescă, nimic neplăcut – ăsta este sensul plăcerii la nobilii romani şi ei ştiau câte ceva despre plăceri.