Guvernul ucrainean propune un referendum privind structura administrativă a țării, pe fondul agravării tensiunilor în estul rusofon.
Guvernul de la Kiev părea ieri neputincios în fața valului secesionist care mătură estul Ucrainei și căruia îi cad pradă oraș după oraș. Ieri, la Gorlovka, un oraș situat la circa 40 de kilometri de Donețk, militanții proruși au luat cu asalt sediul poliției locale, destituindul din funcție pe comandatul fidel guvernului ucrainean. Subalternii acestuia au jurat credință așa-numitei „Republici Populare Donețk”, proclamată unilateral săptămâna trecută de cei care vor alipirea la Rusia a estului Ucrainei cu populație rusofonă.
Referendum pentru federalizare
În aceste condiții, pre ședintele interimar ucrainean a cerut Națiunilor Unite, într-o convorbire telefonică cu secretarul- general ONU, Ban Ki-moon, să mobilizeze trupe de menținere a păcii în estul țării. Este însă puțin probabil ca o astfel de măsură să fie adoptată, întrucât decizia trebuie supusă votului Consiliului de Securitate, unde Rusia deține dreptul de veto. De altfel, forul decizional al ONU a fost convocat de urgență de Moscova pentru a denunța „operațiunea antiteroristă” anunțată de Kiev în estul Ucrainei. Ambasadorul ucrainean la Națiunile Unite a putut participa la reuniune doar la insistențele țărilor occidentale. „Acesta este un război creat artificial”, a denunțat diplomatul ucrainean . „Știm cine e în spatele acestor provocări”, a reacționat și ambasadorul american.
Deși Kievul anunțase o amplă operațiune antiteroristă în toate orașele controlate de forțele pro-ruse, ofensiva s-a lăsat așteptată. În schimb, Turcinov a făcut ieri un anunț-supriză, invocând posibilitatea unui „referendum naţional” cu privire la organizarea administrativă a țării simultan cu alegerile prezidențiale, prevăzute să aibă loc la 25 mai. „Nu suntem împotriva organizării unui referendum în Ucraina, care, în cazul în care Parlamentul decide astfel, poate avea loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale. Sunt sigur că majoritatea ucrainenilor ar vota pentru o Ucraină indivizibilă, independentă, democratică și unită”, a spus Turcinov, întro reuniune cu şefii grupurilor parlamentare.
Chemare sub arme
De la Kiev, fostul premier Iulia Timoșenko a chemat la rezistență armată și a cerut Occidentului să asiste militar guvernul ucrainean. În timp ce de la Kremlin, Vladimir Putin s-a declarat îngrijorat de situația din estul Ucrainei, liderii occidentali au condamnat violențele din regiunea rusofonă. Întro declarație publică, NATO a făcut referire la prezența în estul Ucrainei a unor indivizi în uniforme militare fără însemne oficiale și cu armament de fabricație rusească, la fel ca în Crimeea. Germania a anunțat, de asemenea, că, potrivit mai multor surse, Rusia ar fi implicată în provocările din estul Ucrainei.