Cel mai grav focar de febră dengue din istorie. Peste 600 de persoane au fost ucise și 135.000 de cazuri au raportate din aprilie, a declarat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Cel mai grav focar de febră dengue din istorie. Sute de oameni au murit în Bangladesh din cauza înțepăturilor de țânțari. Cel mai grav focar de febră dengue este pus și pe seama crizei climatice.
Bangladesh se luptă cu cel mai grav focar de dengue din istorie. Peste 600 de persoane ucise și 135.000 de cazuri raportate din aprilie. Este raportul transmis de Organizația Mondială a Sănătății. Un expert OMS a dat vina pe criza climatică și pe El Nino.
Cel mai grav focar de febră dengue din istorie. Sute de persoane, ucise de țânțari
Sistemul de sănătate al țării se confruntă cu afluxul de bolnavi. Iar presa locală a raportat că spitalele se luptă cu o penurie de paturi și personal pentru îngrijirea pacienților. Numai pe 12 august au fost aproape 10.000 de spitalizări, potrivit OMS.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri că din cele 650 de persoane care au murit de la începutul focarului în aprilie, 300 au fost raportate în august.
Anul acesta creșterea cazurilor a început mult mai devreme, spre sfârșitul lunii aprilie. Tedros a spus că OMS sprijină guvernul și autoritățile din Bangladesh.
„Am instruit medici și am trimis experți pe teren. Am furnizat, de asemenea, provizii pentru a testa dengue și pentru a sprijini îngrijirea pacienților”, a spus el.
Sursa foto: Pixabay
Dengue provoacă simptome asemănătoare gripei
Dengue este o infecție virală, care provoacă simptome asemănătoare gripei. Dureri de cap, dureri musculare și articulare, febră și erupții cutanate pe întregul corp. Se transmite la om prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Nu există un tratament specific pentru boală.
Dengue este endemică în peste 100 de țări și în fiecare an se infectează între 100 milioane și 400 de milioane de oameni, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Toate cele 64 de districte din Bangladesh au fost afectate de focar, dar capitala Dhaka, unde trăiesc peste 20 de milioane de oameni, a fost cea mai afectată, transmite OMS. Acum lucrurile încep să se schimbe. „Cazurile încep să scadă în capitala Dhaka, dar cresc în alte părți ale țării”, a spus Tedros.
„Există o problemă de alimentare cu apă în Dhaka, așa că oamenii păstrează apa în găleți și recipiente de plastic în băi sau în altă parte a casei. Țânțarii pot trăi acolo pe tot parcursul anului. Sistemul nostru de management al deșeurilor nu este bine planificat. Gunoiul se adună pe stradă; vezi o mulțime de recipiente mici de plastic cu bazine de apă în ele. Avem, de asemenea, clădiri cu mai multe etaje, cu locuri de parcare în subsoluri. Oamenii își spală vehiculele acolo jos, ceea ce este ideal pentru țânțari”, a scris Kabirul Bashar, profesor la departamentul de zoologie al Universitatii Jahangirnagar, in jurnalul Lancet.
Pentru a face față numărului uriaș de infecții, Bangladesh a reutilizat șase spitale Covid-19 pentru a îngriji pacienții cu dengue. A solicitat ajutor de la OMS pentru detectarea și gestionarea cazurilor mai devreme, scrie CNN.