Fostul director al FBI James Comey critică atacul la adresa FBI, spune că este partizan și acuză republicanii că au produs un memoriu „înșelător”.
Comey spune că raportul republicanilor din Comisia Camerei Reprezentanților a aruncat în aer comisia și a distrus încrederea între instituțiile de impunere a legii și tribunalele federale care autorizează supravegherea.
Comey a devenit un oponent vocal al lui Donald Trump în privința felului în care el manageriază instituțiile din domeniul aplicării legii și al serviciilor secrete, după ce a fost demis din funcția de șef al FBI, anul trecut.
Un nou raport dat publicității acum două zile arată că FBI și Departamentul Justiției au folosit informații neverificate, plătite de democrați, pentru a obține un mandat de supraveghere a unui consilier al lui Trump, scrie Daily Mail. Fostul șef al FBi a spus despre notificarea dată publicității de republicanii din Cameră, după ce a fost declasificată, vineri, de președintele Donald Trump, că nu face mari dezvăluiri. „Doar atât?”, a scris Comey pe Twitter.
„Notificarea necinstită și înșelătoare a distrus comisia pentru informații a Camerei, a distrus încrederea în comunitatea de informații, a afectat relația cu tribunalele FISA, și, inescuzabil, a expus informații clasiifcate din ancheta unui cetățean american. Pentru ce?”, a scris Comey, adăugând: „Departamentul Justiției (DOJ) și FBI trebuie să continue să-și facă treaba”.
Mesajul pe Twitter este ultimul dintr-o serie scrisă de Comey, săptămâna aceasta, în timp ce Trump a avut un schimb de acuzații cu FBI despre publicarea acelui memo.
Joi, Comey a susținut poziția Biroului Federal de Investigații împotriva dezvăluirii unor documente și a atacat anumite persoane, fără a le da numele, catalogându-le drept „trădători și mincinoși”.
„Toată lumea ar trebui să aprecieze că FBI-ul își susține poziția. Mi-ar plăcea ca mai mulți dintre liderii noștri fac asta”, a scris Comey pe Twitter, în contextul veștilor că FBI-ul a făcut lobby pe lângă Casa Albă pentru a bloca publicarea unui memo partizan despre investigația referitoare la Rusia.
Vineri dimineața, președintele Donald Trump și-a continuat atacul verbal împotriva FBI, scriind pe Twitter: „Lideri de top și anchetatori ai FBI și ai Departamentului de Justiție au politizat procesul investigator în favorarea democraților, împotriva republicanilor, ceea ce ar fi fost de neimaginat în urmă cu puțin timp. Angajații obișnuiți (ai FBI - n.r.) sunt oameni extraordinari!”.
Trump și republicanii din Congres au atacat FBI-ul pentru ancheta sa despre posibilele legături dintre Rusia și campania din 2016 a lui Trump. Președintele și republicanii din Comisia pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanților au venit după publicare unui memo, în care ar fi vorba despre supravegherea ilegală de către FBI, în primele stadii ale investigației.
FBI, Departamentul Justiției și democrații au făcut lobby, indignați, pe lângă Trump să nu publice notificarea respectivă, pentru că ar afecta securitatea națională și ar induce în eroare opinia publică.
Pe Twitter, Comey și-a încurajat foștil colegi: „Istoria americană arată că, pe termen lung, trădătorii și mincinoșii nu au câtlig de cauză niciodată, atâta timp cât oamenii buni rămân pe poziție”. Și apoi a concluzionat: „Nu sunt multe școli sau străzi care să poarte numele lui Joe McCarthy (o referire la senatorul care în anii 1950 a condus audieri menite să elimine comuniștii din guvernul SUA - n.r.).
De când a fost concediat, în mai 2017, Comey și-a făcut cunoscute sentimentele sale față de Trump, depunând măturie despre interacțiunile sale personale care l-au deranjat.
De asemenea, a autorizat un prieten să le povestească jurnaliștilor detalii dintr-un document în care vorbea despre o întâlnire cu Trump - o conversație din februarie, din Biroul Oval, în care Trump îl încuraja să renunțe la ancheta FBI referitoare la fostul consilier pentru securitate națională, Michael Flynn. Acea dezvăluire a făcut ca Departamentul Justiției să numească un procuror special, care să conducă ancheta referitoare la implicarea Rusiei în alegeri.
Comey a mai folosit expresia „trădător”, de pildă în septembrie 2016, într-o audiere din Congres, în care a apărat modul în care Biroul a gestionat ancheta privind emailurile lui Hillary Clinton. „Puteți să ne spuneți că am greșit, dar nu ne puteți numi trădători. Nu suntem trădători. Suntem oameni onești și așa am făcut această anchetă”, spunea el.
Notificarea (Memo-ul) republicanilor
Memo-ul publicat acum 2 zile de Comisia pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanșilor a fost scris de consilieri republicani, care au văzut documente clasificate despre supravegherea unui consilier din campanie al lui Donald Trump.
Documentul de patru pagini nu pare să indice că cineva ar fi încălcat legea federală, dar subliniază modul incorect de a acționa al mai multor oficiali ai FBI și ai Departamentului Justiției, în timpul administrației Obama.
Republicanii vor folosi documentrul pentru a justifica plângerile că agențiile de implementare a legii n-ar fi fost imparțiale în timpul anului electoral 2016. Este vorba despre aceleași agenții guvernamentale care au afirmat că Hillary Clinton nu a făcut nimic greșit în scandalul emailurilor, un subiect pe care Trump l-a folosit foarte mult în campania sa electorală.
Democrații susțin că memo-ul a lăsat pe dinafară fapte importante și a „cules” doar informații parțiale, pentru a prezentat o viziune unilaterală a ceea ce FBI și DOJ au făcut pentru a convinge un judecător să aprobe supravegherea unor persoane.